Ugrás a tartalomra

Veres Pál: Március 15. az összefogás, a lojalitás és a kitartás sikere volt

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2024. március 15. péntek 16:18
Miskolc polgármestere március 15-ei beszédében úgy fogalmazott, akárcsak a 176 évvel ezelőtt élt magyaroknak, úgy nekünk is az a legfontosabb feladatunk, hogy megtaláljuk és megbecsüljük azt, amit egymással és egymásért tehetünk közös sikerünkért.

Március 15-i ünnepségek Miskolcon. Fotó: Juhász Ákos

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legfontosabb üzenete az összefogás, ugyanis csak úgy lehetünk sikeresek, ha a közös céljainkért összefogunk – erről beszélt ünnepi beszédében pénteken Miskolc polgármestere.

Veres Pál kijelentette, március a közös munkából fakadó új életet jelképezi, ilyenkor új reményt hoz a tavaszi szél.  „Ez a szél a szabadságot kapja a szárnyaira, annak dalait susogja most épp úgy, mint 1848-ban. Lehet-e hitelesebben emlékezni a dicső hősökre, mint hogy hitet teszünk a szabadság és a közös akarat, az egyenlőségen nyugvó béke mellett, mert ezek az eszmék ma még aktuálisabbak, mint az szerettük volna. Határon innen és határon túl” – tette hozzá a városvezető, aki szerint a fentiek olyan közös értékek, melyeken nem változtattak a századok, a kurzusok, a győzelmek és a vereségek sem.

Ünnepi megemlékezés a Kossuth szobornál. Fotógaléria: Juhász Ákos

– Minden évben igyekszem egy olyan tanulságot kiemelni, amire március 15-e tanít minket, és ez az idén sem lesz másképp. Hiszem, hogy a 1848/49-es forradalom és szabadságharc sikere a szövetségkötés, a lojalitás, és a kitartás sikere volt, mert ideológiailag, vallási és etnikai szempontból különböző embereket kötött össze a közös cél: a sikeres és szabad Magyarország eszméje. Magyarok, lengyelek, szerbek, horvátok, tótok, katolikusok és protestánsok, szabadelvűek és konzervatívok fogtak össze egy szabad, sikeres Magyarországért. Szövetség, ami olyanok között jött létre, akik meglátták, megértették és magukénak vallották a közös célt. Olyanok közt, akik félretették azt, ami szétválaszt és megfogták azt, ami összeköt. Nekik akkor a szabad Magyarország volt a közös cél, nekünk ezen kívül itt és most Miskolc az – mondta Veres Pál, aki kiemelte, ma is meg kell tanulni keresni, megtalálni és megbecsülni azt, amit egymással és egymásért tehetünk a közös siker érdekében.

Megemlékezés a belvárosban. Fotók: Juhász Ákos (Galéria!)

A polgármester emlékeztetett, 2019-ben is azt nyilatkozta: mindenkivel hajlandó együtt dolgozni, aki tenni akar Miskolcért. „Ma sem gondolom másképp. Azokkal akarok együtt dolgozni, akik Miskolcért akarnak tenni, hozzon számomra bármit is a jövő. Mert hiszek ebben a városban, hiszek a miskolciakban és abban, hogy félre tudjuk tenni azt, ami szétválaszt és kapaszkodunk erősen abba, ami összeköt” – zárta Veres Pál

Ünnepség a Petőfi téren. Fotógaléria: Juhász Ákos

Őt Pető Csenge, Miskolc diákpolgármestere követte, aki arról beszélt, mint jelent a mai fiatalok számára 1848 üzenete. „Bátornak, hazafiasnak és szabadságszeretőnek lenni nem azt jelenti ma, mint jelentette 176 évvel ezelőtt. Tőlünk ma senki nem kéri, hogy életünket adjuk a hazáért, nem kell fegyvert ragadnunk, hogy megvédjük a szabadságunkat. Nekünk másféle harcot kell megvívnunk. Folyamatosan szót kell emelni az érdekeinkért a közéletben és a magánéletben is – jelentette ki.

A beszédeket követően Kossuth Lajos szobránál Miskolc város vezetése, valamint intézmények, párok és civil szervezetek emlékeztek koszorúval az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire. Az Erzsébet téri ünnepség a Miskolci Nemzeti Színház ünnepi műsorával zárul a rendezvény.

Ünnepi megemlékezések Görgey szobor, Avasi temető. Galéria: Juhász Ákos

A hagyományoknak megfelelően az ünneplők felkeresték a fontosabb városi emlékhelyeket is. Ennek megfelelően a nap reggel Görgey Artúr, a Herman Ottó Múzeum előtti mellszobrának a koszorúzásával kezdődött. Hasonlóan emlékeztek az Avasi temetőben Szemere Bertalan, Palóczy László, Butykai József és Horváth Lajos sírhelyeinél, a Petőfi téren, Deák Ferenc, Lévay József, Szemere Bertalan és Gróf Széchenyi István szobránál, valamint Gróf Batthyány Lajos és Petőfi Sándor emléktáblájánál is.

További hírek

Olvasnivaló