Ugrás a tartalomra

Vörösiszap: dolgozik a mintavevő csoport

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. március 13. vasárnap 16:33
Az  Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság II. fokú vízminőség védelmi készültséget és éjjel-nappali figyelőszolgálatot rendel el. A Sajó szlovákiai szakaszán megpróbálják megkeresni a szennyezés jelenlegi helyzetét és megállapítani a szennyezés haladásának sebességét.
Alsósajó Képforrás: Facebook

A folyószennyeződéssel kapcsolatos kérdésekre reagált az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

-Van-e tudomásuk a szennyezésről, és ha igen, milyen mértékű szennyezésről van szó?
Igen, az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságnak tudomása van a Sajó folyó szlovákiai felső szakaszán kialakult szennyezésről.
A szennyezés egyelőre nem érte el a folyó magyarországi szakaszát. Felvettük a kapcsolatot a szlovák kollégákkal a szennyezéssel kapcsolatos tájékozódás céljából.

-Milyen anyagról van szó?
Egyelőre a szennyezés nem érte el az országhatárt. A szennyezés megállapítása céljából mintavevő munkacsoportot (labort) rendeltünk ki, melynek feladata a szennyezés típusának és mértékének megállapítása.
A szennyező anyagról és annak mennyiségéről egyelőre a szlovák vízügyi igazgatóság kollégáitól sem kaptunk pontos információt.

-Mekkora és milyen típusú veszélyt jelenthet ez (ha jelent egyáltalán) a Sajó élővilágára?
 A kirendelt  mintavevő munkacsoportunk mintát fog venni a folyó magyarországi határszelvényénél. A labor mintavételek kiértékelését követően fogjuk tudni megállapítani, hogy milyen anyaggal szennyezett a folyó és milyen mértékben. Ezt követően lehet megállapítani, hogy a szennyezés a folyó magyarországi szakaszán veszélyt jelenthet-e a Sajó-folyó élővilágára.

-Mit tesz, mit tehet a magyar vízügy a szennyezés ellen?
Egyelőre a szennyezés nem érte el a folyó magyarországi szakaszát.
Az  Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság II. fokú vízminőség védelmi készültséget és éjjel-nappali figyelőszolgálatot rendel el a szennyezés megfigyelése céljából, illetve az Igazgatóság kollégái a Sajó szlovákiai szakaszán megpróbálják megkeresni a szennyezés jelenlegi helyzetét és megállapítani a szennyezés haladásának sebességét.

További hírek

Olvasnivaló