Ugrás a tartalomra

Amiből csak egy van a világon - véget ért a Szinva Örökség Napok

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. augusztus 29. hétfő 09:03
Mécsesek és szirmok a Szinván, kellemes szimfonikus zene - vasárnap este zárult az első alkalommal, de - ahogy most is elhangzott - hagyományteremtő céllal megrendezett háromnapos Szinva Örökség Napok programsorozat.
Juhász Ákos képgalériája

A hét utolsó napján városszerte több helyszínen várták a miskolciakat, hogy együtt ünnepeljenek helyi művészekkel. A Szinva teraszon például fellépett a Perecesi Bányász Fúvószenekar, a Tisztakosz és az AkuPUNKtúra, a Mintha Zenekar, és Vihula Mihajlo gitárművész előadását is élvezhették a szép számban megjelent miskolciak.

Majd a záró felvonásért már a Miskolci Szimfonikus Zenekar felelt, koncertjükkel a Szinva előtt is tisztelegtek. A nyitány után a szavak kapták a főszerepet, előbb Miskolc polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Veres Pál rámutatott, az ünnepet az emlékezésnek is szánták a szervezők.

- Emlékezünk minden idők legnagyobb miskolci árvizére, mely a mai napig hazánk legtöbb emberáldozattal járó árvízi katasztrófája volt; 1878. augusztus 31-ére virradó éjszaka gyermekeket és felnőtteket álmukban ért a halál. 277 emberéletet követelt az árvíz - idézte fel a tragikus eseményeket.

Kiemelte azonban, hogy a miskolciak Soltész-Nagy Kálmán polgármester vezetésével összefogtak, és jórészt saját erőből újraépítették a várost.

- A mai estén a miskolci áldozatokról való megemlékezéssel egyidőben tisztelgünk a Szinva hatalma előtt is. Ma vizében újra van élet, vigyázzunk hát a Szinvánkra. Újraéledése szimbolikus üzenete annak, hogy összefogással, egymás tiszteletével minden újrateremthető - fogalmazott.

Végül a polgármester reményét fejezte ki, hogy az ünnep minden évben összehozza majd a Szinva mentén élőket.

- Megint valami olyan vette kezdetét, amiből csak egy van a világon, és ahhoz, hogy lássák, Miskolcra kell jönni - hangoztatta Veres Pál.

A szót Hangóné Birtha Melinda, az Avasi református templom lelkipásztora vette át, aki egykori elődje, Gyöngyösi Sámuel lelkész árvízi megemlékezését idézte.

"Midőn a vészharang megkondult egy még néhány óra előtt virágzó városban, 2185 család küzdött a halállal. Rettenetes várakozás, míg megvirrad. Megvirrad? Talán jobb volna, ha sohasem virradna meg, gondolták sokan, hiszen mit fogunk látni? És e félelem nem volt indokolatlan. A legmerészebb fantázia sem képes oly' képet teremteni, aminőt a valóság augusztus 31-én felmutatott. Azt lefényképezni, elbeszélni, leírni nem lehet. Arról fogalmat csak az szerezhetett magának, aki e reggelen Miskolc utcáit végigjárta. Romok, pusztulás, és halál látható itt mindenütt. Az ég fáklyái többé nem lángolnak, de fájdalomban élnek a megrabolt szívek."

- Az emberi élet kiszolgáltatott, váratlan események és előre nem látható viharok elsodorhatnak ma is. Minden tragédia figyelmeztetés, mert nagy vizek jöhetnek másképpen is, és elragadhatnak. Ha nincs elég alázat, józan belátás, hogy az emberi akarat visszaél a neki adott lehetőségekkel, akkor ma is veszélybe sodorja magát. De ma, amikor emlékezünk, nem a halál, hanem az élet szava, a jövő és a reménység hangja is felénk csendül. Isten békességet, és nem romlást tervez, reményteljes jövőt ad nekünk, ha merjük rábízni az életünket. Bízzunk a jövőben, hiszen újraépült a város - fogalmazott a református lelkipásztor.

A záróeseményen közreműködött Feszner Dóra, a Szinva Art Társulat tagja. Majd újra a szimfonikusoké volt a főszerep, de rövid időn belül a szervezők úgy döntöttek, hogy a vihar miatt félbeszakítják a koncertet. És az Erzsébet téri Szabó Balázs Bandája koncert is elmaradt ugyanezen okból. Ők azt írták a közösségi oldalon, hogy a szervezőkkel azon vannak, hogy mihamarabb pótolják a koncertet.

Fotók: Mocsári László

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!