Ugrás a tartalomra

Április 8-a után indulhat az újranyitás

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. március 27. szombat 17:45
A kormány számításai szerint valószínűleg ekkor éri el hazánk a bűvös 2.5 milliós számot. 
Fotó: MiNap-archív

Megjelent szombat délután a Magyar Közlönyben a a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló, illetve az oktatási intézmények megnyitásáról szóló rendelet.

Ebből kiderül: a jelenleg ismert és érvényben lévő védelmi intézkedéseken lazítani leghamarabb április 8-a után fognak. Az oktatási intézmények április 19-én várhatóan kinyithatnak. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatójában úgy fogalmazott: amint két és félmillió ember legalább az első oltását megkapta már, új szabályok jönnek. Ezeket a szabályokat ugyan már szintén megírtuk, de ismételjük át még egyszer:

- A kijárási tilalom az este tíz órára és reggel öt óra közötti időszakra esik majd  módosul, ekkortól tart hajnali ötig
- Az üzletek hajnali öt órától fél tízig lehetnek nyitva. 
- Valamennyi bolt kinyithat, ugyanakkor az üzletekben, boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodjon
- A szolgáltatásoknál a március 8-a előtt hatályban volt szabályokra fogunk visszatérni, ennek megfelelően működhetnek

A közlönyből kiderült az üzletek nyitvatartásának feltételrendszere is. 

- A tíz négyzetméteres vagy annál kisebb üzlet vásárlóterében az ott dolgozókon kívül egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat.
- A tíz négyzetméternél nagyobb vásárlóterű üzletek vásárlóterében az ott dolgozókon kívül egyszerre átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet csak.
- Ha a vásárlótér területe nem egész szám, úgy kell kerekíteni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.
- A boltok üzemeltetőinek, illetve vezetőinek az üzlet bejárata előtt a nyitvatartási idő mellett jól láthatóan jelezniük kell, hogy egyszerre hány fő tartózkodhat bent.
- Ha az adott üzlet plázában, bevásárlóközpontban található, akkor a védelmi négyzetméterre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése nem csupán az üzlet vezetőinek feladata, hanem a bevásárlóközpont üzemeltetőjének, vezetőjének is.

A megjelent rendelet alapján úgy tűnik, hogy a vendéglátók esetében sajnos egyelőre nem történik majd változás: ki tudja meddig, még marad az ételelviteles, ételkiszállítós rendszer.
 

További hírek

Olvasnivaló