Ugrás a tartalomra

Búcsúztak szeretett általános iskolájuktól a nyolcadikosok

Miskolc Televízió / Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 21. péntek 17:46
A legtöbb miskolci általános iskolában pénteken volt a ballagás, amikor a diákok a gondtalan gyermekkortól is búcsúztak.
Ballagási menet a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában / Fotó: Mocsári László

Az érettségit megelőzően az általános iskolát lezáról az első olyan időszak a fiatalok életében, amikor dönteniük kell a jövőjükről, hogy merre tovább: a munka világa felé kezdenek el orientálódni, vagy inkább gimnáziumban tanulnak tovább. Éppen ezért megérdemli ez a határpont is, hogy méltóképpen megünnepeljék és belépjen a fontos életszakaszokat lezáró események sorába. 

A Miskolci Tankerületi Központ fenntartásában, Miskolcon működő általános iskolákból összesen 681 nyolcadik évfolyamos tanuló ballag el a tanév végén. Ez a létszám nem tartalmazza az egyházi és alapítványi általános iskolák nyolcadikosait, akik szintén búcsúznak attól a tanintézménytől, pedagógusoktól, osztálytársaktól, akikkel közösen élhették meg gyermekkoruk, remélhetőleg gondtalan időszakát. 

Büszkék diákjaikra 

Szerkesztőségünk munkatársai kicsit közelebbről is kíváncsiak voltak a ballagás napjának miliőjére, ezért két iskolába is betértek. Egyik fotóriporterünk a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskolában nézett körbe. A Miskolc Televízió stábja a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába (AMI) látogatott el. 

Ballagás a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskolában / Osztie Tibor képgalériája

- A ballagási műsorunk próbája csütörtökön volt, amikor az egész iskolát bejárták a gyerekek és igyekeztek elbúcsúzni az iskola épületétől. A diákjainkat, illetve a szüleiket szoktuk megkérni, hogy méltóképpen öltöztessék díszbe az iskola tantermeit és tornatermét – nyilatkozta Soósné Prokai Nikolett a Fazekas Utcai Általános Iskola és AMI igazgatóhelyettese a Miskolc Televíziónak. 

Idén a nagy melegre való tekintettel a tornateremben rendeztük meg a ballagást, ahová a szülőket és a nagyszülőket is meghívtuk. Közel 70 diákunk ballagott el a három osztályos évfolyamból. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy mindenkit az első általa megjelölt helyre vettek fel és sok öregdiákunk később is szívesen visszatér hozzánk – fejtette ki. 

Szomorú, de izgalmas is

Végül a diákok is elmondták stábunknak, hogyan élik meg a búcsút és a nagy változást. 
- Nem várom annyira a ballagást, mert nagyon jó az osztályunk és hiányozni fognak. Viszont kíváncsi vagyok erre az új kezdetre az életemben. Nyáron családi nyaralásban és gólyatáborban lesz részem és sokat leszek a barátaimmal. Szeptembertől pedig a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumba megyek tovább média szakra, mert megfogott az újságírás és az iskola légköre is – mondta Gresnyer Emma, a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadik osztályos tanulója a Miskolc Televízió riporterének. 

Ballagás a Fazekasban / Mocsári László képgalériája

- Nyolc éve itt vagyunk már és összekovácsolódott az osztály, ezért nem várom a ballagást. Viszont, aminek el kell jönnie, az úgyis eljön. Szomorúan, de muszáj átélni ezt. A Zrínyibe jelentkeztem, mert úgy láttam, hogy jó a légkör és szimpatikus volt. Megyek majd én is gólyatáborba és találkozom a barátaimmal – árulta el Divinyi Regina, a Fazekas utcai általános iskola egy másik nyolcadik osztályos tanulója.

- Annyira nem várom a ballagást, mert a nyolc éve összeszokott csapattal jól érzem magam, de a nyári szünetet várom, de különösebb terveim nincsenek. A Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Technikumába jelentkeztem, mert gimnáziumba nem szerettem volna menni, hanem inkább a szakmaszerzés vonz. Jó lesz új közegbe kerülni - osztotta meg Vízi Máté a Fazekas utcai általános iskola szintén nyolcadik osztályos tanulója.

További hírek

Olvasnivaló