Ugrás a tartalomra

Eljött a helyi iparűzési adóbevallások benyújtásának és megfizetésének napja

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 27. hétfő 16:52
A miskolci önkormányzat tájékoztatást adott ki a 2023. adóévre vonatkozó helyi iparűzési adóbevallások benyújtásának és az iparűzési adó megfizetésének szabályairól.
Fotó: pecel.hu

A 2023. adóévre vonatkozó helyi iparűzési adóbevallás benyújtásának, valamint az ezzel egyidejűleg teljesítendő adófizetési kötelezettségnek, továbbá a következő adóelőleg-fizetési időszakra szóló adóelőleg-bevallási kötelezettségnek a határideje 2024. május 31. napja.

Az adóalanyok 2021. január 1-jétől – főszabály szerint – a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségüket – ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítést – és az adóelőlegről szóló bevallási kötelezettségüket kizárólag az állami adóhatósághoz (a továbbiakban: NAV) elektronikus úton, az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon, az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adókról szóló bevallások benyújtására vonatkozó rendelkezések értelemszerű alkalmazásával teljesíthetik.

A helyi iparűzési adófizetési kötelezettséget Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat Képviselőtestülete 11734004-15472009-03540000 számú iparűzési adó beszedési alszámlájára történő utalással, készpénz-átutalási megbízással vagy elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül kell teljesíteni.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással köteles teljesíteni. A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi fizetési számlájáról történő átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással köteles teljesíteni. Az adózó – pénzforgalmi számlanyitási kötelezettségétől függetlenül – a fennálló fizetési kötelezettségét az önkormányzati adóhatóság felé – az adott önkormányzati adóhatóság által biztosított módon – elektronikus fizetéssel is teljesítheti. Lehetőség nyílik – az arra jogosult adózók részére – az Adó Osztály központi ügyfélszolgálatán – Miskolc, Városház tér 8. szám alatt – bankkártyával történő fizetésre is.

Az önkormányzat felhívja a figyelmet arra, hogy az iparűzési adót az esedékességi határidőig az adózó/adóalany köteles megfizetni, ezért javasolják a fizetési kötelezettség esedékességi határidőig történő rendezését a további késedelmi pótlék felszámítás, illetve az esetleges végrehajtási eljárás megindításának és az ehhez kapcsolódó költségek felszámításának elkerülése érdekében.

A NAV által rendszeresített helyi iparűzési adó nyomtatványok ezen a linken érhetőek el.

A helyi iparűzési adóval kapcsolatosan ITT és ITT érhető el további tájékoztatás.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!