Ugrás a tartalomra

Ez most nem a divatról szólt: rózsaszínben sétáltak a Miskolci Egyetemen

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 16. szerda 14:58
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, az egészséges életmódra és a korai felismerés fontosságára hívták fel a figyelmet kedden a Miskolci Egyetemen tartott rózsaszínű sétán.
Osztie Tibor képgalériája

Kabátokra, pulóverekre került a rózsaszín szalag – a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának épülete előtt sokan gyülekeztek kedden. Mindenki valamilyen rózsaszín ruhadarabbal, kiegészítővel igyekezett felhívni a figyelmet az esemény fontosságára. A rózsaszín ugyanis már régóta a mellrák elleni küzdelem színe, október pedig az a hónap, amikor a sokszor tragikus kimenetelű megbetegedés és annak megelőzése a legnagyobb figyelmet kapja.

Évente több mint kétezer nő hal meg rosszindulatú emlődaganat miatt Magyarországon. A tragikus kimenetelű megbetegedések száma a korai felismeréssel drasztikusan csökkenhetne. Ennek fontos feltétele a rendszeres önvizsgálat és a 45-65 év közötti nők esetében az egészségügyi szűréseken való részvétel. A mammográfiás szűréseken viszont a megjelenési arány hazánkban 30 százalék alatt van.

Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja rámutatott: az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint az egyik leggyakrabban előforduló, rosszindulatú daganatos megbetegedésről van szó a nők körében.

– Minden tizenegyedik nőt érint élete valamelyik szakaszában. Hazánkban több mint 2 ezer nő hal meg ebben a betegségben. Szeretnénk felhangosítani azt, hogy az idejében felfedezett emlőráknál jelentős esély van a teljes gyógyulásra – mondta.

Bűdi László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház megbízott főigazgatója megerősítette: ha valaki felfedezi a daganatot, ami kicsi és nem ad sehová gócos áttéteket, akkor 91-92 százalékban teljesen meggyógyulnak a betegek; ha már egy kicsit későbbi stádiumban megy el valaki a szűrésre, amikor már tapintható, akkor 75-80 százalék gyógyul meg; és sajnos áttétnél a betegek csupán 27 százaléka él 5 év múlva.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke felidézte egy több mint 1100 főn végzett kutatás eredményeit. Az érintettektől azt kérdezték, hogyan fedezték fel magukon a daganatot. Közel 17 százalékuk népegészségügyi szűrésen fedezte fel, és csak minden negyedik nő önvizsgálattal. Ez is azt mutatja meglátása szerint, hogy létfontosságú lenne a rendszeres önvizsgálat, illetve az egészségügyi szűréseken való részvétel. Holott a korai felfedezés sokszor a teljes felépülés záloga.

A beszédek után elindult a Miskolci Egyetemen már hagyománnyá vált rózsaszínű séta, amivel a résztvevők a betegség elleni küzdelemre és a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!