Ugrás a tartalomra

Galamb Alexet rangos országos díjra jelölték, de nekünk kell célba segíteni

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. augusztus 16. péntek 19:56
"Amikor a Kisgergely Cukrászdába lehetőséget kaptam, minden hajnalban négyszer szagoltattam meg magam a tesómmal, nincs-e izzadság szagom" - emlékszik vissza a borsodi pék, aki szeptembertől már a Debreczeni szakoktatója lesz.

A Sütni Jó! alapítvány megálmodója, Galamb Alex, a borsodi roma pék élete pénteken új szakaszába ért. Eddigi munkahelyétől, a Kisgergely Cukrászdától elbúcsúzott, július 15-vel zárult a munkaviszonya. Egy hónappal később, most pénteken pedig aláírta az új szerződését a Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Földmérési Szakképző Iskola oktatójaként. Ez lett volna cikkünk fő témája, ám a beszélgetés közben Alex, csak úgy mellékesen elmesélte, hogy

idén őt is jelölték a Kopp–Skrabski-díjra.

 
@alexgalamb2 https://www.haromkiralyfi.hu/kopp-skrabski-dij-szavazas #Kenyér #édesség #Díj #Köszönjük #foryou #Cukrászda #Gyerekek #Szavazás ♬ Köszönöm - Zsuzsa Koncz

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom minden évben díjazza akik a családokért, kisebb és nagyobb közösségekért dolgoznak. Az elismerést egyébként a "jó emberek Oscar-díjaként" emlegetik, és olyan díjazottjai voltak az utóbbi években, mint Pál Feri katolikus pap, Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter színészek, de akadtak szociológusok, pszichológusok, gyógypedagógusok, többen az MTA doktorai. Alex a miskolci Gyermekvárosból indult, elhivatottságának köszönheti, hogy idáig jutott.

- Hiába kaptam a gyermekotthonban önkormányzati dicséretet, az életbe kikerülve elesett voltam. Olyanná váltam, ahogy bekerültem: az intézetben volt zuhanyzó, kint a közkútról hoztam vizet, a szomszédoktól koldultam fát, hogy fürödni tudjak.

Amikor a Kisgergely Cukrászdába lehetőséget kaptam, minden hajnalban négyszer szagoltattam meg magam a tesómmal, nincs-e izzadság szagom

– meséli. Amikor értesítették a jelölésről, először átverésre gyanakodott.

- Évekkel korábban hallottam a díjról, és csak álmodoztam róla. Amikor jött az e-mail, hogy jelöltek, a gyermekvárosi fiú belül kételkedett.

Ha öt éve jövendölték volna ezt, azt mondom, „áááá, egy kis büdös cigánygyereket biztos nem jelölnek ilyesmire”.

Aztán jött a Sütni Jó! alapítvány. Alex utat mutat a hasonló sorsú fiataloknak, szakmára tanítja őket. A példaértékű munkára pedig a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnál felfigyeltek, egyéni kategóriában nevezték a borsodi péket. A díj sorsáról közönségszavazás dönt, voksolni szeptember 10-ig lehet a mozgalom honlapján. Aki szerint Alex munkája és hatása van olyan fontos, mint amennyire szép a miskolci Adventi villamos, az ITT egy szavazattal kifejezheti támogatását.

Galamb Alex egyébként úgy fogalmazott,

ha nyerne, ez nem az ő díja lenne, hanem a borsodi embereké, a romáké, akik komolyan megdolgoznak az álmaikért.

A díj érintése után a beszélgetés fókusza ismét az új kihívásra terelődött.

- Szeptember 2-tól kezdek a Debreczeniben: nappali tagozatos diákoknak tartok majd gyakorlatot, illetve összejött a létszám egy felnőttképzéses kurzusra is – mesél az előtte álló kihívásról Alex. A borsodi péket megdöbbentette: többen az ő személye miatt jelentkeztek a képzésre.

- Tizenöt ember jelentkezett a pék-cukrász képzésre.

Állítólag sokan amiatt választották ezt a kurzust, mert látták a közösségi médiában, hogy én tartom az oktatást. Lehet, elméleti órát is tartok majd, de ez a kérdés egyelőre még nem dőlt el

– mondta a borsodi pék.

galex
A vármegye kenyere és annak készítője Forrás: Sütni Jó Alapítvány, Facebook

Galamb Alex, aki egyébként a napokban készítette el – immár második alkalommal – a vármegye kenyerét, amelyet a csütörtökön tartott ünnepi közgyűlésen szegtek meg, büszke arra, hogy nem csupán a Sütni Jó! alapítvánnyal végzett munkájáért kapta az új állását, de meg is dolgozott érte.

- Áprilisban elvégeztem a pék-cukrász szakoktatói vizsgát, szoktam mondani, megszereztem a koronát, bár ebből még hiányoznak az ékkövek: a következő cél a mestercukrászi képesítés – beszélt az álmairól Galamb Alex.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!