Ugrás a tartalomra

„Inkább az átmeneti mellékhatások, mint a vírus”

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. március 03. szerda 19:30
​​​A napokban kaptam meg első AstraZeneca oltásomat. A cikkben az aktuális információk mellett a háziorvosnál történő oltás folyamatáról és a mellékhatásokról is beszámolok.
Forrás: MiNap-archív/Mocsári László


Hazánkban is egyre többen oltatják be magukat a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével. Tavaly december végétől március 1-jéig több mint 721 ezer magyar állampolgár kapta meg az első, közel 253 ezren pedig már a második oltást is.

Magyarországon eddig a Pfizer-Biontech, a Moderna, az AstraZeneca, az orosz Sputnyik V és a Sinopharm vakcinájával oltanak. Az oltakozást - az előbbi két vakcinával az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói és dolgozóival kezdték. Ezt követően az oltópontokon a legidősebbeket is fogadták, a háziorvosok az AstraZenecával a hatvan év alatti krónikus betegeket, a kínai vakcinával az idősebbeket, míg az orosszal mindkét helyszínen az időseket oltották.

Március 1-jével változott az oltási stratégia. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője kedden elmondta, az a cél, hogy húsvétra lehetőleg minden regisztrált megkapja az első oltást, a lakosság minél szélesebb rétege szerezzen védettséget.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy "eltolták" a Pfizer- és az AstraZeneca-vakcina második oltását. Előbbinél a 21 nap helyett 35 nap, utóbbinál 4 hét helyett 12 hét különbséggel adják be a második adagot, felgyorsítva az első oltások beadási ütemét. (Müller Cecília országos tisztifőorvos többször is arról beszélt a napokban, hogy ez a március 1-je előtt első oltásukat kapottakat nem érinti.)

SMS-ben vagy telefonon

Az oltásra regisztráltakat többnyire SMS-ben vagy telefonon értesítik, sokak viszont korábban levelet is kaptak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, mely az oltáshoz szükséges hozzájárulási nyilatkozatot is tartalmazza. (Nem hivatalos információk szerint azok, akik oltóponton kapják meg a vakcinát, jellemzően SMS-t kapnak.)

Így történt ez korábban e sorok írójával is, aki krónikus betegként a napokban kapta meg első AstraZeneca típusú oltását. Mivel az oltás folyamatával kapcsolatban sok a kérdés ma is, úgy döntöttem, leírom a tapasztalataimat.

Kollégánk múlt hét pénteken kapta meg első oltását.


Meglepődtem, hogy ilyen hamar

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő értesítőjét február közepén kaptam meg, amelyben arról értesítettek, hogy egyszer majd be fognak oltani. Ez, valljuk be, nem volt olyan nagy meglepetés, hiszen korábban regisztráltam az oltásra. Magasvérnyomással élőként - no meg hipochonderként -nem is volt ez igazán kérdéses számomra, bár leginkább az utóbbi miatt.

Még nagyobb meglepetés volt az, mikor alig másfél hét múlva megcsörrent a telefonom. A háziorvosom közölte: pénteken megkaphatom az AstraZeneca vakcináját, amennyiben igénylem. Két, a mellékhatásokra irányuló kérdést és a rájuk kapott viszonylag megnyugtató választ követően igent mondtam.


Gyorsan ment

Február utolsó péntekén pontosan érkeztem a selyemréti rendelőintézetbe, sőt kis híján el is késtem, ami annak is köszönhető, hogy elsőre a hozzájárulási nyilatkozat nélkül indultam útnak, így aztán haza kellett még szaladnom. Az oltás miatti izgalmaknak, aggodalmaknak azonban itt vége is szakadt. A rendelőbe hamar hívtak, ahol néhány rutinkérdés és némi előkészület után (mellény, pulóver levétele, bőrfelület fertőtlenítése) olyan hamar megkaptam az oltást, hogy kis híján fotózni sem maradt ideje az asszisztensnek (mert kértem: csináljon azért rólam egy képet). Ezután tájékoztattak, hogy mellékhatásként hidegrázás, kis hőemelkedés, esetleg általános rossz közérzet meg étvágytalanság merülhet fel, és persze jelezzem nekik, ha valami nagy gond lenne.

A kötelező 20 perc várakozást követően elhagytam a rendelőt. Bár estig sok, az AstraZenecát megkapott sorstársam jelezte az általuk tapasztalt mellékhatásokat, én konkrétan semmit sem tapasztaltam. Szombaton reggel is mindösszesen annyit, hogy picit (na jó, nagyon) húzódik az oltás helye, illetve körülbelül reggel hét és délután kettő óra között úgy éreztem magam, mint egy igazán jó péntek este után régebben. Szóval ragadt le a szemem és picit fájt a fejem, épp, mint mikor másnapos vagyok. A különbség annyi volt, hogy most technikai okokból (zárva van a világ) az igazán jó péntek este elmaradt. Szombat délután már kerékpároztam, vasárnapra pedig az oltás helyét sem éreztem.


Nem meggyőzni, segíteni

Végül pár szóban arról, hogy miért is írtam le a fenti sorokat? Az oltásra regisztrálni nem kötelező, az meg egy másik cikk témája lehetne, jogos-e hogy előnyöket élvezzen az, aki beoltatta magát (szerintem nem). Tapasztalataim megosztásával azoknak szeretnék utat mutatni, akik már regisztráltak az oltásra, de egyáltalán nem tudják mi fog történni, ha szólnak: lehet menni. Emellett szeretnék segíteni azoknak, akik fontolgatják a regisztrációt, de félnek a mellékhatásoktól. Szerintem inkább az átmeneti mellékhatások, mint a vírus. Nekem pár óra gyengeség volt, de – idézve egyik, az oltáson már szintén átesett, ugyancsak krónikus beteg ismerősömet – még mindig jobb pár órányi, esetleg egy-két napnyi gyengeség, mint az, amit ez a tetű vírus tud művelni az emberi szervezettel.

A Moderna az egyike a Magyarországon már beadható vakcináknak. Fotó: MiNap-archív


Tömeges oltás jön a hétvégén
Összesen 529 ezer koronavírus elleni védőoltást adnak be a március 3-tól 10-éig tartó oltási héten, ennyi idő alatt ekkora mennyiségre még nem volt példa Magyarországon.
- A regisztrált idősek oltására a háziorvosok a hét közepén újabb 250 ezer adag kínai vakcinát kapnak, amellyel praxisonként átlagosan 45-50 embert tudnak beoltani.
- Emellett 30 800 Moderna-vakcinát is eljuttatnak a háziorvosokhoz, további 10 ezer Moderna-adag azokba az idősotthonokba kerül, ahova azt koronavírus-fertőzés, vagy más ok miatt nem tudták bevinni. Ebből a 10 ezer adagból történik az idősotthonokból a most első körös oltásra jelentkezők és a még kimaradt egészségügyi dolgozók oltása is. További 10 800 Moderna-vakcinát második körös oltásra szánnak szociális intézményekbe.
- A kedden érkezett teljes, 114 600 adagot tartalmazó Pfizer-szállítmányt a kórházi oltópontokra viszik, ahova a háziorvosok a praxisukhoz tartozó regisztrált időseket küldik.
- Folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Ehhez az AstraZeneca-vakcinát használják, amelyből a múlt csütörtökön érkezett 74 ezer adagot már nem a háziorvosokhoz, hanem a kórházi oltópontokra viszik és március 6-án és március 7-én egy nagyobb oltási akció keretében használják fel.

További hírek

Olvasnivaló