Ugrás a tartalomra

Izgalmas beszélgetés és közös zenélés Sziámival a Kocsonyafesztiválon

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. március 06. szerda 08:56
Kreatív Miskolc, avagy mi köti össze Picasso és Szalay Lajos műveit, és az ebből kibontakozó társalgás és közös zenélés kínál páratlan élményt a Miskolci Galériában a Kocsonyafesztivál első napján. A programról Müller Péter Sziámit kérdeztük.
Fotó: Juhász Ákos (2019)

A Miskolci Galéria épületeiben profilba vágó programokkal készülnek a Kocsonyafesztiválra: a képzőművészet, a népművészet és a színház lesz itt a középpontban, de kalandoznak majd egy kicsit a könnyűzene területére is – olvasható a kortárs művészeti intézmény honlapján. 

Különleges programnak ígérkezik a március 8-án, péntek délután 4 órakor kezdődő Hallgatnak a múzsák? című Szalay Lajos világhírű rajzolóművész születésének 115. évfordulója tiszteletére rendezett és emlékének szentelt április 21-ig megtekinthető kiállítás, amelyet Müller Péter Sziámi költő, dalszerző, énekes, filmrendező, kulturális szakember nyit meg. Majd este 6 órakor Kreatív Miskolc címmel indul vele ugyanitt egy sokat ígérő beszélgetés és közös zenélés. „Miskolchoz nagyon sok minden kötött és köt a mai napig is” – nyilatkozta portálunknak Müller Péter Sziámi, aki mondhatni, szinte hazajár Miskolcra, hiszen ő volt a Bartók+ Nemzetközi Operafesztivál alapító igazgatója. Sziámi a sok miskolci barát mellett azóta is folyamatos és jó kapcsolatot tart fenn Regős Zsolttal, a teátrum egykori zenei vezetőjével, akivel rengeteg élmény köti össze, többek között a feledhetetlen közös estek. Olvasóink közül is bizonyára sokan emlékeznek még az 1997-es Seress Rezső-estre Regős Zsolt zongora játékának kíséretében, amelynek megálmodója Sziámi, két főszereplője Seres Ildikó és Vida Péter volt.

Sziáminak nem volt kérdés tehát, amikor felkérték a március 8-i programra, hogy a közös zenélésből Regős Zsolt nem maradhat ki. Mellette klarinéton Czakó Péter, a ClaXoTon Quartet alapítója, ütős hangszereken Kacsenyák Gábor, a Here We Are miskolci zenekar énekese, a Miskolci Nemzeti Színház énekkari művésze közreműködik.  „Amikor hirtelen ki kellett találnom a beszélgetés címét, először az jött a számra, hogy miskolci tehetségek, amiből végül Kreatív Miskolc lett” – elevenítette fel a kezdeteket Sziámi, majd hozzátette: a téma tág, inspiráló, sok mindent takar és a tervek szerint a beszélgetésben sok mindenről szó esik majd, köztük az ihletről, mint sugallatról is, ami szorosan kapcsolódik a Szalay-kiállításhoz. 

Sziámit ugyanis Szalay Lajos művészetéhez is fűzik emlékek. „A hajdani MissionArt Galéria két Szalay Lajos rajzot ajándékozott nekem, amelyek mind a mai napig nálam vannak, és Picasso (nem eredeti) Don Quijote műve mellett függnek az otthonom falán” – idézte fel. Majd kifejtette, hogy a képek nagyon jól megférnek egymás mellett, szerinte két okból is. Egyrészt, mind mondta, Picasso a világ legnagyobb grafikusának tartotta Szalay Lajost. Másrészt megmutatnak valamit az ihletről, mint a sugallat lényegéről. Sziámi úgy véli, hogy Szalaynál látványosan megmutatkozik az ihletnek az az arca, amit ő előérzetnek hívna, vagy úgy írná le, mint ahogy Leonard Cohen kanadai költő, dalszerző, regényíró, énekes fogalmazta meg a dal születését: „Mindenen van repedés. Azon keresztül jut be a fény.” Majd mindezt alátámasztva Sziámi kitért arra, hogy Szalay miért tanult meg bal kézzel rajzolni, amelyről a grafikusművész így vallott: „Fátumos szerencse: megtanultam bal kézzel rajzolni, mert egészen világos érzésem volt, hogy el fogom veszíteni a jobb karomat. A századosom egyetlen órára ült a kocsiban a helyemre. A kocsi felborult, az ő jobb karja leszakadt, meg is halt.” 

Szalay és Picasso rajzaiból sugárzó elsődleges üzenetet Sziámi azért érzi közösnek, mert mindkettőjük műveiből sugárzik, hogy azok erős sugallat hatására készültek. „Szalay például teljesen azonosult azzal, amit rajzolt, az arcán lehetett látni, hogy éppen mit vetett a papírra a felesége által elmondottak szerint. Éppen ezért lenne a sugallat élménye a beszélgetés kiindulópontja, valahogy így megfogalmazva: a látható világon túl megnyilvánuló teremtőerő” – magyarázta.  

A Kreatív Miskolc házigazdája Szabó Marcell lesz.

(Borítókép: Müller Péter Sziámi AndiFriends zenekar FB)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!