Ugrás a tartalomra

Lángolt egy autó a Szeles utcában

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 29. hétfő 11:32
A motortere gyulladt ki a személygépkocsinak a nagy melegben, négyen utaztak benne.
Fotók: Mocsári László

Hétfő reggel 9.50-kor műszaki hiba miatt kigyulladt egy Ford Focus motortere Miskolcon, a Szeles utcában a Tetemvárnál. A miskolci hivatásos tűzoltók öt perc alatt kiértek a helyszínre és a tüzet gyorsan eloltották. A személygépkocsiban négyen utaztak, de senki sem sérült meg – tájékoztatta portálunkat Rinyu Zsuzsanna tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. 

Legtöbbször műszaki hiba

Évről-évre több személyautó gyullad ki Magyarországon, tavaly már bő félezer kapott lángra. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint nem árt felkészülni a meleg helyzetekre.

A katasztrófavédelem statisztikái szerint előfordul gyújtogatás, és nem ritka, hogy garázsban – például szakszerűtlen hegesztés közben – kapnak lángra autók. Nem egy esetben például eldobott csikk miatt keletkező tűz terjed át járműre, de a nyári melegben az utastérben hagyott, majd felrobbanó öngyújtó, spray is gyakori ok. Ugyanakkor a katasztrófavédelem közlése szerint ritkán fordul elő, hogy baleset miatt gyullad ki jármű. Az esetek majd felénél műszaki okok miatt kaptak lángra az autók. Ezt okozhatja konstrukciós hiba is, de a legtöbbször más áll a háttérben.

Mit tegyünk, ha kigyullad? 

Ha füst- vagy égett szagot érzünk vezetés közben, akkor azonnal álljunk félre. Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni, csak ezután foglalkozzunk az autóval! Minden esetben óvatosan, lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami. Ha ilyenkor gyorsan nyitjuk fel a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap, majd hatalmas lánggal kicsap a motorháztető alól és súlyos égési sérüléseket okozhat. Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk a tűzoltókészülék tartalmát. Ha biztonságosan el tudjuk végezni, az akkumulátorsaruk lehúzásával áramtalanítsuk a járművet – ajálották a katasztrófavédelem szakértői.

Fontos azonban tudni, hogy a lángok továbbterjedését a tűz kezdeti állapotában van esély megakadályozni, ellenkező esetben egy-két perc alatt az egész jármű lángokba borulhat. Az autókban található elektromos berendezések és a motortérben előforduló éghető anyagok miatt a különböző habbal oltó berendezések alkalmazása a legcélszerűbb és legcélravezetőbb. A személygépjárművekben nem kötelező elhelyezni tűzoltó eszközt, de mindenféleképpen ajánlott ilyen beszerzése - javasolták. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!