Ugrás a tartalomra

LMP: akkumulátorhulladék-lerakat leszünk

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 04. hétfő 12:12
Az LMP szerint a kormány nemcsak "akkumulátorgyarmattá" teszi az országot, hanem akkumulátorhulladék-lerakattá is, ez pedig veszélyezteti az ország biztonságát és jövőjét.

Erről Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes beszélt hétfőn, a párt budapesti sajtótájékoztatóján. Az eseményről az MTI közvetített.

Az akkumulátorgyárak 20-30 százalékos selejtaránnyal dolgoznak, az elrontott termékek pedig vegyi anyagokat tartalmazó veszélyes hulladékok. Ha megvalósul a kormány terve, és több mint húsz akkugyár működik majd az országban, elárasztanak minket ezek a selejtek - vetítette előre - mondta Kanász-Nagy Máté, aki kiemelete, maga az előállítás is környezetszennyező, ráadásul a gyárak a biztonságos működést sem tudják garantálni, már több helyen is emberáldozatokat követelt az üzemek.

A politikus a veszélyesen működő üzemek azonnali bezárását, valamint a büntetési összegek sokszorosára emelését szorgalmazta.

Kanász-Nagy Máté szólt az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségről is, amelynek okán az itt gyártott, de már elhasznált akkumulátorokat is Magyarországon kell tárolni, megsemmisíteni, újrafelhasználni.

Ez is rengeteg energiát követel és környezetszennyező - idézte a politikust az MTI.

Az LMP egyébként Alsózsolcán is tartott nemrégiben sajtótájékoztatót a tervezett akumulátor-feldolgozó üzem vonatkozásában.

"Sajnos ma Magyarországon egyetlen egy település sem érezheti magát biztonságban" - festett borús képet a jelenlegi helyzetről Schmuck Erzsébet, az párt másik társelnöke. 

"A kormány az akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit rendületlenül viszi előre, nem törődve azzal, hogy az emberek akarnak-e egy ilyen üzem közelében élni", fogalmazott. Jelezte: a polgármesternek azt javasolják, írjon ki helyi népszavazást az ügyről.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!