Ugrás a tartalomra

Még nem ért át a határon a Sajó szennyezése

168.hu / minap.hu
Utoljára módosítva
2022. március 14. hétfő 19:37
Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne, de a vizsgálatok továbbra is tartanak – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője hétfőn az MTI-nek annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán.
Fotók: Orosz Örs Facebook-oldala

Siklós Gabriella elmondta, a szakemberek azonnal megkezdték a méréseket Miskolcnál és Sajópüspökinél, és ezek nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. Hozzátette: a vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak.

Mint arról minap beszámoltunk: az alsósajói vasércbánya altárójából, az egykori Siderit üzem telephelyénél vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajóba – minden jel szerint több mint két hete.

A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek. A szlovákiai Rozsnyón semmilyen szennyeződés jelét nem látták, sem szaghatást, sem halpusztulást, sem más, szemmel láthatót nem tapasztaltak, ami szennyezésre utalhatna – emelte ki a szóvivő.

A felvételen a Murány torkolata látható Beretke község határában

Siklós Gabriella továbbá hozzátette: Magyarországra a Sajó vize 7-8-szoros hígításban érkezik a feltételezett szennyezett területhez képest, de – mint mondta – az jó jel, hogy a víz Ph- és oldottoxigén-mérései határértéken belül vannak – számolt be az MTI nyomán a 168.hu

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!