Ugrás a tartalomra

A miskolciak is szűrhetik a részvételi költségvetés ötleteit

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. július 19. kedd 16:22
Bármely 16 évnél idősebb városlakó jelentkezhet a Részvételi Tanács tagjának. A testület véglegesíti majd, hogy melyik legyen az a 45 ötlet, amelyekről a miskolciak szavazhatnak, egyben dönthetnek arról, hogyan költse el a város a részvételi költségvetés 15 millió forintját.

Jelenleg is, egészen július 31-ig lehet ötleteket beküldeni a részvételi költségvetés három kategóriájára. Azonban ugyaneddig lehetséges jelentkezni a Részvételi Tanácsba, aminek fontos szerepe lesz az ötletek megszűrésében.

Ábrán a teljes folyamat; Fotó: Dialóg Egyesület

Hiszen a kreatív miskolciak várhatóan olyan nagyszámú elképzelést nyújtanak majd be a Zöldülő Miskolc, Támogató Miskolc és Közös tereink kategóriákban, hogy azok számát némileg csökkenteni kell, mielőtt szavazhatnának a megvalósításukra az állampolgárok.

Néhány például egészen biztos, hogy technikai vagy éppen a keretösszegen túllépő anyagi okok miatt kiesik. Összesen 45 ötletről – kategóriánként 15-ről – szavazhatnak majd a miskolciak.

Az első szűrési kört a Polgármesteri Hivatal különböző szakosztályai végzik majd el, akik szakmai szempontok alapján vizsgálják a megvalósíthatóságot. Ezt követően jön viszont képbe a Részvételi Tanács, amely tovább szűkít.

Korábban workshopon készültek a Polgármesteri Hivatal dolgozói az ötletek szűrésére; Fotó: Dialóg Egyesület

A részvételi költségvetés szakmai lebonyolításáért felelős Dialóg Egyesület elnöke, Csere Áron János elmondta: a Részvételi Tanács tagjai várhatóan úgy nézik át az ötleteket, hogy a hasonlóakat egyesítik, illetve átlátható szempontok alapján priorizálják őket.

„A folyamatot miskolci állampolgárok végzik majd el: tíz ötletbenyújtó, tíz elköteleződött érdeklődő és öt fő önkormányzati szakdolgozó, akik a hivatali szempontokat képviselik” – tudtuk meg az elnöktől, aki hozzáfűzte, hogy a jelentkezés során demográfiai adatokat is kérnek, így társadalmilag minél változatosabb összetételű tanácsot állíthatnak össze a lebonyolítók.

A Részvételi Iroda munkatársai kitelepülésen segítenek az ötletbenyújtásban; Fotó: Mocsári László

A Részvételi Tanács munkáját egyébként ne úgy képzeljük el, mint az amerikai filmekben az esküdtekét. A tagok várhatóan 2-3 alkalommal, pár órára találkoznak és átbeszélik a megszűrendő ötleteket. Ezeket ráadásul előre megkapják majd, hogy otthon felkészülhessenek a közös gondolkodásra.

Jelentkezni a https://tervezzukmiskolcot.hu/ részvételi költségvetés aloldalán belül, ide kattintva, vagy a részvételi pontok valamelyikén lehetséges.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!