Ugrás a tartalomra

Nem lehet elég fiatalon megtanulni raktározni

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. október 17. csütörtök 17:34
A Bosch miskolci kéziszerszámgyárában tartották csütörtökön az országos Profi-t-abilitiy logisztikai bajnokság regionális döntőjét.
Fotók: Horváth Csongor

Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye tizennégy középiskolájának hatvan diákja mérte össze tudását a Bosch kéziszerszámgyárában egy olyan játék segítségével, ami nemcsak logisztikai készségeket fejleszt, hanem pénzügyi, gazdasági és stratégiai gondolkodásra is ösztönöz – kortól függetlenül.

A Profi-t ability logisztikai bajnokságon a Miskolci, az Ózdi, a Szerencsi Szakképzési Centrum diákjai és az egyéb fenntartású iskolák diákjai adtak számot tudásukról. A megmérettetést a nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja, a Miskolci Szakképzési Centrum és a Bosch miskolci kéziszerszámgyára akárcsak tavaly, idén is közösen szervezte. 

A Profi-t-ability Magyarország első logisztikai társasjátéka, melyet a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja alkotott meg. Céljuk nem volt kevesebb, mint hogy kapcsolatot teremtsen a középiskolás diákok, az oktatási intézmények és a nagyvállalatok között – ezzel segítve a diákok pályaorientációját.

Az országos verseny lehetőséget adott a diákoknak a többi közt arra, hogy valósághű feladatokat megoldva bizonyítsák logisztikai képességeiket a vállalatok előtt – ismertette érdeklődésünkre Jobbágyné Füreder Anita szervező, a Baross Gábor Üzleti és Közlekedési Technikum (MSZC) igazgatója.

Mint megtudtuk: a tapasztalatok azt mutatják, a fiatalok azt szeretnék tanulni, ami érdekli őket, és amilyen területen a későbbiekben a jövőjüket el is képzelik. A logisztika egy dinamikusan növekvő terület, ami a gazdaság szempontjából rendkívül fontos.

A logisztika iránt érdeklődő fiatalok érthető módon gyakran nem rendelkeznek semmilyen gyakorlati tapasztalattal – hangsúlyozta stábunknak a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezetője az életet kiválóan modellező játék kapcsán. Fükő László úgy látja, ebben a játékban a jó egyéni eredményt csakis csapatban tudják a diákok elérni: együttműködve és összedolgozva.

A regionális döntő játékosainak 3D-s nyomtatott kamionokkal kellett árut szállítani a raktárak között, miközben az áruk értéke folyamatosan változhatott – csakúgy, mint a valós piaci körülmények között. A cél annyi volt, hogy a játékos úgy alakítsa a stratégiáját, hogy helyzetbe tudja hozni magát versenytársaival szemben, és minél több profitra tegyen szert.

Az országos döntőt Budapesten november 15-én az Eiffel műhelyházban tartják majd.

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!