Ugrás a tartalomra

„Politikai támadás Miskolc, a miskolciak ellen”

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 08. csütörtök 11:44
Úgy tűnik, folytatódik a Fidesz-KDNP politikai ámokfutása, támadása, amelynek céltáblája egyértelműen a város, céljuk pedig a város működésének ellehetetlenítése – véli Varga Andrea alpolgármester. 
Mocsári László fotói a december 29-én tartott közgyűlésről

Ahogy azt lapunk is megírta: december közepén egy olyan 2012-es – tehát még a Fidesz-KDNP-s városvezetés alatt elfogadott – önkormányzati rendelet módosítását indítványozták az ellenzéki képviselők, ami arra irányult volna, hogy a polgármester a Miskolc Holding Zrt. igazgatóságát ne tudja utasítani. Egyúttal szerették volna elérni azt is, hogy innentől a Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottság gyakorolja a tagvállalatok fölötti jogokat.
 
Ignácz Dávid jegyző már akkor többször jelezte törvényességi aggályait, és ezeket a Kormányhivatal felé is megküldte.

A Fidesz-KDNP ellenzéki képviselőcsoport január 18-án már egy rendkívüli ülés összehívására nyújtotta be indítványait. Mindezzel azt célozták meg, hogy a közgyűlés a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági tagjait visszahívhassa. Ez azonban – fejtette ki megkeresésünkre Miskolc jegyzője – nem történhet meg anélkül, hogy a holdingot felügyelő bizottság véleményét ki ne kérje a testület. Ignácz Dávid rámutatott: az indítvány emellett nem tesz semmiféle konkrét személyi javaslatot az új tagokra vonatkozóan. Ezen hiányosságok miatt is törvénysértő a Fidesz-KDNP határozati javaslata.

Varga Andrea szerint nyilvánvalóan pártpolitikai indíttatás áll az akciók mögött. A Veres Pál távollétében az ügyben eljáró alpolgármester úgy véli, a képviselők szándéka egyértelműen az, hogy a vállalat és a város működését ellehetetlenítsék. Mint megtudtuk, február 1-jén írásban fordult a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatalhoz: jelezve, mely pontoknál merültek fel törvényességi aggályai a jegyzőnek – s ebből fakadóan miért nem hívják össze a közgyűlést. Ezenkívül hivatkozott a Debreceni Törvényszék hasonló ügyben hozott 2019-es határozatára. 

Az alpolgármester azt is elmondta, a határozatokat benyújtó képviselőknek is írásban jelezte, hogy milyen törvényességi aggályok merültek fel a javaslatukkal szemben. Választ még nem kapott tőlük.

Mocsári László 2023-as felvétele az alpolgármesterről

A Kormányhivataltól azonban - szokatlan módon - már másnap megérkezett a válasz, melyben – nem meglepő  - a közgyűlés összehívását sürgetik. A levélben azonban azt is lefektetik – hangzott el az alpolgármestertől –, hogy az előterjesztések jogszabályi vizsgálata előzetesen nem a kormányhivatal, hanem a jegyző feladatkörébe tartozik.
 
A helyzet tehát jelenleg az, hogy a kormánypárti képviselők megpróbálják ellehetetleníteni a városi cégek működését, és a DK egy korábbi közleményéből úgy tűnik, a DK helyi képviselői asszisztálnak ehhez.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!