Ugrás a tartalomra

Visszakapja pompáját a Győri kapu kultikus szeglete 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. június 04. kedd 14:29
A frekventált helyen található tér már nagyon régóta elhanyagolt volt. Mostanra kicserélték a burkolatot, de új szökőkutat és virágágyást is kapott a terület.
Fotók: Horváth Csongor

Másfél hónapja számolt be róla lapunk, hogy teljesen megújul a Győri kapuban található Emberpár-szobor és környezete. A munka döntő hányada május végére befejeződött. Kedden a városvezetés műszaki bejárást is tett rajta. 

Ezen Veres Pál elmondta: az elmúlt években a városrészek fejlesztésénél mindvégig azon munkálkodtak, hogy a kisebb léptékű, ám igencsak látványos, s a városlakók életét nagyban javító fejlesztésekre is különítsenek el pénzt. Miskolc polgármestere leszögezte: a mostani beruházás során az EU-s forrásoktól teljesen függetlenül, önkormányzati önerőből sikerült a munkálatokat fedezniük.

Ennek mentén a korábbi medenceteret szétválasztották, és kialakítottak egy, a korábbinál kisebb, földbe süllyesztett szökőkutat, a másik részében pedig virágágyást hoztak létre. Kicserélték a térburkolatot a szökőkút környezetében, valamint – az áramszolgáltató engedélyeztetésétől függően – világítást is biztosítanak majd a három vízsugárhoz. Sőt, három-három padot és fát, illetve két szemetest is telepítenek majd oda.

A helyszínen ugyancsak megjelent főépítész felidézte: a tervezést tavaly tavasszal kezdték meg a rendszerváltás óta elhanyagolt területen. Szunyogh László visszatekintéséből kiderült: az Emberpárt, Varga Miklós szobrászművész emblematikus művét 1975-ben avatták fel. Az alkotás elkészítésében számos környékbéli is részt vett az egykori Lenin Kohászati Művekben és a Diósgyőri Gépgyárban. A szakembertől megtudtuk, a tér hivatalos átadásáig a szobrot is kifényesítik.

A terület önkormányzati képviselője stábunknak kifejtette: a teret annak idején a városrész díszének szánták, azonban néhány évtizede annak szégyenfoltjává vált. Simon Gábor álláspontja azonban az volt, hogy az övezet megérdemel egy igazán reprezentatív teret, ezért is döntöttek a városvezetéssel a felújítás mellett. 

Ugyanakkor arra is figyeltek – taglalta a politikus –, hogy a városrész történelmét is megidézzék, így a szökőkút melletti virágágyásba rózsákat telepítettek, ezzel emlékezve arra, hogy a Győri kapun áthaladó utat valaha rózsabokrok szegélyezték. Mindezzel azonban mementót állítottak az egykor épp ezen a sarkon állt Rózsakert sörözőnek, melynek a teraszát szintén hatalmas rózsabokrok keretezték. 

Czifrusz Natália, Miskolc főkertésze lapunknak elárulta: miután az ágyásban a termőréteg hatvan centinél nem nagyobb, ezért oda kellett figyelniük a sekély gyökerezésre – a nyáron nagy díszértéket képviselő törzses bokorrózsák és talajtakaró rózsák mellett így különféle évelők, liliomok és zsályák is helyet kaptak. 


A beruházás Simon Gábor képviselői alapjának, valamint az önkormányzat költségvetésének terhére mintegy tizenötmillió forintból valósult és valósul meg.

Olvasnivaló