Ugrás a tartalomra

Az Európai Egyetemi Játékok péntek esti megnyitója méltó volt egy olimpiához

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. július 12. péntek 23:46
A nemzeti csapatok bevonulásával, látványos show műsorral és az ünnepi beszédekkel hivatalosan is megkezdődtek a hetedik Európai Egyetemi Játékok Miskolcon és Debrecenben.
Pénteken hivatalosan is elkezdődtek az Európai Egyetemi Játékok. Fotó: Mocsári László

Többször elhangzott a beharangozók során, hogy az Európai Egyetemi Játékok szinte olyan, mint egy olimpia, és valóban, a megnyitóünnepség pontosan úgy indult, mint az olimpiák, az egyes nemzetek sportolóinak bevonulásával, nemzeti zászlaik mögött, ovációtól kísérve. 
Ahogyan arról több cikkünkben beszámoltunk, ebben az évben városunk, illetve a Miskolci Egyetem a társrendezője a Debreceni Egyetemmel karöltve az Európai Egyetemi Játékok 2024-es eseménysorának. Miskolcon az egyetem létesítményein kívül a Generali Aréna, a DVTK Aréna, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és a miskolctapolcai Ellipsum Élmény és Strandfürdő szabadtéri medencéje ad otthont a mérkőzéseknek.

Mint már ismert, hazánk eddigi legnagyobb multisporteseményére negyven ország négyszáz európai felsőoktatási intézményéből, mintegy ötezer sportoló érkezett és érkezik az elkövetkező napokban. A résztvevők tizenhét sportágban vetélkednek, ebből Miskolcon a judo-, karate-, kick-box-, kosárlabda-, röplabda-, ülőröplabda-, strandröplabda-, taekwondo-, tenisz- és vízilabda-összecsapásokat szurkolhatja végig a közönség.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, úgy is, mint házigazda, meleg szavakkal üdvözölte az Európai Egyetemi Játékokra érkezett nemzetközi sokaságot. Hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számára, hogy együtt indulhatnak el ezen az izgalmas utazáson, ahol a sport közösségépítő, egészségmegőrző és a fair play értékeit közvetítő erejét ünneplik. Rámutatott, ekkora nagyszabású egyetemi sportrendezvény nem volt Magyarországon 1975-óta, és most az éppen hetvenöt éve Miskolcra költözött egyetem adhat otthont ennek a rendkívüli eseménynek. 

- Első szavaim a köszönetről szólnak. Köszönöm a sportolóknak, hogy itt vannak, az őket felkészítő edzőknek a munkájukat és kitartásukat. Köszönetet mondok minden támogatónak és önkéntesnek, akik lelkesedése és kemény munkája nélkül nem lennének Európai Egyetemi Játékok – mondta a rektor, kiemelve a támogatók közül a magyar kormányt, a Magyar Egyetemi Sportszövetséget, a DVTK-t, valamint Miskolc és Debrecen önkormányzatát.
Úgy fogalmazott, hogy ne feledjük, sokak közös erőfeszítése tette lehetővé azt, hogy ma itt állhatunk és együtt ünnepelhetünk. A sport kulcsszerepet játszik az összetartozás érzésének erősítésében. A sport értéket teremt, és lehetőséget a két rendező városnak, hogy megmutathassák értékeiket Európának. 

- Miközben szurkolunk a csapatainknak és ünnepeljük eredményeinket, erősítsük azokat a kötelékeket is, amelyek összekötnek bennünket. Olyan támogató közeget hozunk létre, amely messze túlmutat a játéktéren – mondta Horváth Zita. A rektor a fair play szellemében kívánt minden versenyzőnek sok sikert. „Győzzön a legjobb!”- buzdította az egybegyűlt fiatal sportolókat. 

Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke kiemelte, Magyarország már nem először házigazdája EUSA vagy FISU sporteseménynek. Eddig három Világjátéknak (1935, 1949 és 1965), tizennégy Egyetemi Világbajnokságnak (EVB) és hat Európai Egyetemek Bajnokságának (EEB) adott otthont hazánk, melyből a 2016-os miskolci rendezésű Tájékozódási Futó EVB elnyerte az adott év legjobban szervezett EVB eseményének díját. 

- Számunkra kiemelten fontos, hogy folyamatosan aktív tagjai legyünk mind az európai, mind a nemzetközi egyetemi sportközösségnek, mely szervezetek alapító tagjai is vagyunk. Ami pedig a mostani Európai Egyetemi Játékokat illeti: először is szeretném kifejezni hálámat mindenkinek, aki a rendezvény sikeréért dolgozott és dolgozik. Az EUSA- val együtt töretlenül hittünk abban, hogy közösen egy ilyen kiemelt jelentőségű rendezvényt meg tudunk valósítani – mondta. 

Ismertette, hogy 2018 óta a két várossal és a két egyetemmel közösen tevékenykedtek azért, hogy Magyarország történetének legnagyobb multisport eseményét ma Miskolcon és Debrecenben megnyithassák és közösen ünnepelhessék a sport adta lehetőségeket. 17 sportágban majdnem 3800 sportolót, 1000 edzőt és kísérőt, 1000 önkéntest és több mint 1000 dolgozót és közreműködőt látnak vendégül Miskolcon és Debrecenben a játékok alatt. 

- Azt gondolom, hogy mint minden multisport-esemény, úgy ez is nemcsak a sportról, hanem a közösségépítésről is szól. A hallgatók számára legalább annyira fontos maga a teljesítmény, versenyzés/versengés - legyen szó tanulásról, vagy akár sportról -, mint a közösség és az együvé tartozás érzése. A hallgatók láthatóan keresik azokat a lehetőségeket, ahol a sport mellett van lehetőségük kikapcsolódni és a saját közegükben tudnak feltöltődni. Köszönöm, hogy megtiszteltetek minket bizalmatokkal és hogy vendégül láthatunk benneteket, itt Magyarországon a következő két hétben – tette hozzá Mocsai Lajos. 

Még több fotóért kattints a képre, galéria nyílik.

Adam Roczek, az Európai Egyetemi Sportszövetség elnöke szerint, mindannyiuk álma volt, hogy Magyarországra hozzák a játékokat. Az út néha keskeny volt, göröngyös és végtelennek tűnt, de ma este együtt mondhatják, hogy „üdvözlünk a 7. Európai Egyetemi Játékokon Debrecenben és Miskolcon 2024-ben”. 

Az elnök köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának, mindkét egyetem rektorának, mindkét város polgármesterének, a Magyarországi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetségnek és a helyi egyetemi sportkluboknak az általuk nyújtott munkáért.
Három szót ajánlott a versenyzők figyelmébe: Lelkesedés, elkötelezettség és szenvedély. Majd köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt a játékok megszervezésében és lebonyolításában. Külön kitért az ukrán küldöttségre, és bátorító szavait küldte nekik, hangsúlyozván, hogy „teljes mértékben szolidárisak vagyunk Veletek”. 

- Kedves Sportolók! Ti vagytok a Játékok szíve. Versenyezzetek szenvedéllyel, mindig a barátság szellemében, mindig a Fair Play által vezérelve. Ne feledjétek, hogy igazi Bajnoknak lenni sokkal több, mint csupán legyőzni az ellenfelet. Az igazi Bajnok a pályán belül és azon kívül is bajnokként viselkedik. Találkozz új barátokkal, mindig azt keresd, ami összeköt bennünket, nem pedig azt, ami szétválaszt, és ne hagyd ki a fogadó városok és a fogadó ország szépségeinek felfedezését sem. Élvezd tartózkodásod minden percét. Szurkolok mindannyiotok és az egész rendezvény sikeréért – zárta beszédét Adam Roczek, majd színpadra szólította Hankó Balázs minisztert, hogy együtt kihirdessék a Játékok megnyitását.

Hankó Balázs, kultúráért és innovációért felelős miniszter a miskolci DVTK Arénában megrendezett ünnepélyes megnyitón megköszönte az EUSA és a szervezők munkáját, majd lelkesítette a sportolókat és külön üzent a hazai fiataloknak: „Mutassuk meg Európának, hogy mi a magyar virtus.” Ezután megnyitotta a 2024-es Európai Egyetemi Játékokat.

A megnyitó ünnepi beszédei után előbb a játékosok majd a bírók nevében eskük hangzottak el, hogy mindenki megőrzi a játékok tisztaságát és a sportszerűséget. A sportolói esküt Tóth Vanda a játékvezetői esküt pedig Helder Lainho mondta. 
Ezt követően a Gaudeamus igitur ének hangjai alatt felvonták az EUSA zászlaját, ezzel hivatalosan is elkezdődött a hetedik Európai Egyetemi Játékok.

Az Európai Egyetemi Játékokon Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia, Bulgária, Ciprus, Csehország, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Georgia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Koszovó, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Örményország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna egyetemi hallgatói indulnak a multisport eseményen. 
Magyarországról a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), EDUTUS Egyetem (EDUTUS), Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE), Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (MTSE), Neumann János Egyetem (NJE), Károli Gáspár Katolikus Egyetem (KRE), Kodolányi János Egyetem (KJE), Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), Óbudai Egyetem (ÓE), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), Semmelweis Egyetem (SE), Széchenyi István Egyetem (SZE), Debreceni Egyetem (DE), Miskolci Egyetem (ME), Nyíregyházi Egyetem (NYE), Pannon Egyetem (PE), Pécsi Tudományegyetem (PTE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói mérettetik meg magukat 3x3 kosárlabda, asztalitenisz, futsal, judo, karate, kézilabda, kick-box, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, sakk, strandkézilabda, strandröplabda, taekwondo, tenisz, tollaslabda, vízilabda sportágakban. 
Bővebb információk, a sportágakról, eredményekről, valamint a napi beszámolók: www.eug2024.eu –weboldalon illetve az esemény applikációján érhető el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!