Ugrás a tartalomra

Bolsonaro elvesztette a brazil elnökválasztást, Lula visszatért

telex.hu
Utoljára módosítva
2022. október 31. hétfő 10:31
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás vasárnapi második fordulóját a regnáló szélsőjobboldali elnökkel, Jair Bolsonaróval szemben – jelentette be magyar idő szerint vasárnap éjfélkor a brazil Legfelsőbb Választási Bíróság.
Lula győzelmi beszéde São Paulóban. | Fotó: Nelson Almeida / AFP / Telex

A végeredmény alapján Lula az érvényes voksok 50,9 százalékát, Bolsonaro pedig a 49,1 százalékát szerezte meg. Lula 2003 és 2011 között kétszer négy éven keresztül vezette Brazíliát, harmadik ciklusa 2023. január 1-i beiktatásával kezdődik el.

A katonai diktatúra 1985-ös bukása óta még soha nem alakult ilyen szorosan egyetlen brazil elnökválasztás sem, másfelől viszont Bolsonaro az első elnök, aki képtelen felhatalmazást szerezni egy második ciklusra - írja a Telex hosszabb összeállításában.

A kis különbség azért is fontos, mivel Bolsonaro többször is állította, hogy az 1996 óta kifogástalanul működő elektronikus szavazógépek manipulációjával akarják elcsalni a választást, és – Donald Trump volt amerikai elnök 2020-as csalási sémáját követve – folyamatosan lebegtette annak lehetőségét, hogy nem fogja elismerni esetleges vereségét.

Miközben a részvétel kevéssel maradt el a 80 százaléktól, a választók 1,42 százaléka nem jelölte meg preferenciáját, 3,16 százaléka pedig érvénytelenül szavazott.

Lulának percekkel a hivatalos eredmény kihirdetése után több latin-amerikai vezető mellett gratulált António Costa portugál és Emmanuel Macron francia elnök is, fél óra elteltével pedig befutott Joe Biden amerikai elnök gratulációja is. A gyors reakciók mögött a nemzetközi vezetők azon ki nem mondott szándéka húzódhat meg, hogy fait accompli elé állítsák Bolsonarót, és Brazília elkerüljön egy olyan elkeseredett és a Capitolium ostromával erőszakba torkolló átmeneti időszakot, mint amit az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége végén át kellett hogy éljen.

- Élve akartak eltemetni, mégis itt vagyok – kezdte magyar idő szerint éjjel egykor győzelmi beszédét az utólagosan jogellenesnek kimondott börtönbüntetésére utalva Lula, aki a győzelmét egy összdemokrata mozgalom sikerének tartja, és az eredményekben is megmutatkozó politikai megosztottság ellenére kijelentette: „Nincs két Brazília, egy nép vagyunk”. A leendő elnök megígérte, hogy szüntelen harcolni fog a rasszizmus, az előítéletek és a diszkrimináció ellen, legfontosabb teendőjének pedig a milliókat sújtó éhezés és alultápláltság felszámolását nevezte. Azt is megígérte, hogy fellép az amazonasi erdőirtással szemben.

Bolsonaro magyar idő szerint éjjel fél háromkor még nem lépett a nyilvánosság elé. A Guardian szerint a vereséget szenvedett elnök köreiből azonban azt jelezték a jobboldali brazil Antagonista lapnak, hogy Bolsonaro nem fogja felhívni Lulát vasárnap este, de nem is készül az eredmény megkérdőjelezésére.

További hírek

Olvasnivaló