Ugrás a tartalomra

Borzalmas 2022, de a földönkívüliekben hisz a világ jó része

24.hu - Ipsos
Utoljára módosítva
2022. december 21. szerda 10:20
Neked milyen volt ez az év? – tette fel a kérdést immár évtizedes hagyományának megfelelően az Ipsos közvélemény kutató cég, a közelmúltban harminchat ország több, mint 24 ezer polgárának. 
Fotó: Internet

A kép országonként és kontinensenként is nagyon vegyes, a trendek azonban hasonlóak. A megkérdezett magyarok többségében negatívnak ítélték ezt az esztendőt, mind a maguk, mind az országunk szempontjából. A megkérdezett honfitársaink 87 százaléka értett egyet például azzal a kijelentéssel, hogy az idei év rossz volt az országa számára, míg az átlagos érték 73 százalék volt – a magyar eredmény 8 százalékpontos növekedés az előző évihez képest, míg világszerte 4 százalékpontos csökkenést mértek. Vagyis a magyar lakosság szerint rosszabbodott a helyzet. Hazánk ezzel az eredménnyel a lista legtetején áll – érdekes módon Nagy-Britanniával karöltve -, míg a másik végén Szaúd-Arábiát találjuk, ahol csak a lakosság 44 százaléka értett egyet ezzel az állítással – írja a 24.hu az Ipsos analízise alapján. 

Más szempontból jobb volt a helyzet: amikor arra kérdeztek rá, hogy a saját maguk és a családjuk szempontjából milyennek látják 2022-t, akkor a magyaroknak már „csak” a 66 százaléka panaszkodott, de ez még így is gyengébb eredmény az országok túlnyomó többségéhez képest. A saját és szűkebb környezetük felől nézve a törökök érezték a legrosszabbnak a helyzetet, az izraeliek pedig a legjobbnak.

Mivel 2022-t a COVID-19, a nemzetközi konfliktusok, a gazdasági nehézségek és az egyre sürgetőbb éghajlati vészhelyzet jellemezte, sokan egyetértenek abban, hogy ez egy kihívásokkal teli év volt. Átlagosan mind a 36 ország több, mint fele (56%) rossz évként írja le 2022-t saját maga és családja számára. Még többen (73%) mondják azt, hogy ez rossz év volt országuk számára. 

Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy ezek a számok már bizonyos mértékű javulást mutatnak a korábbi, pandémiától sújtott évekhez képest. Mindkét eredmény jobb, mint a 2021-es megfelelő adat (58%, illetve 77%), és jelentősen jobb a 2020-as horribilishez képest, amikor 90 százalékuk szerint rossz év volt országuk számára, 70 százaléknak a saját és családja számára is. 

Ezek a globális adatok azonban érzelmileg nagyon különböző helyekről származnak. A lefedett 36 piac közül 15-ben több mint 80 százalékuk úgy érzi, hogy 2022 rossz év volt országa számára, Nagy-Britanniában és Magyarországon (mindkettő 87%) csúcsosodott ki. A piacok közül csak négyben (Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben, mindkettő 44%-kal, Kínában és Svájcban pedig mindkettő 48%-kal) érzi a megkérdezettek kevesebb, mint fele rossznak 2022-őt. Összességében azonban a tendencia pozitív. Globálisan átlagosan 4 százalékponttal alacsonyabb azok aránya, akik 2022-t rossz évnek minősítik országuk számára, mint azok aránya, akik ugyanezt mondták 2021-ről. 

2023 felé tekintve.
Ez az óvatos optimizmus azonban nem látszik az élet minden területén. A tizenhét kérdés közül, amelyeknél 2021 óta vannak trendadatok, különösen azok, amelyek a 2023-as évre fókuszálnak, körülbelül a fele lényegesen pesszimistább képet mutat arról, hogy mit hoz a következő év. Ennek a negativitásnak nagy része a gazdasági helyzetet övezi, de a gazdaságon túlmenően kiterjed az éghajlattal összefüggő katasztrófákra, a nukleáris fegyverek használatára, sőt az aszteroida becsapódásokra és az idegenek látogatására is.
Nagyon jellemző, hogy az általános szorongásos hangulat még a katasztrofális csillagesemények miatti aggodalmakra is kihatással volt. Jelenleg 22 százalék gondolja valószínűnek, hogy 2023-ban egy aszteroida becsapódik a Földön (tavalyi 16%-ról és 15%-ról az előző évben), míg 18 százalékuk arra számít, hogy idegenek látogatják meg a Földet (tavaly 14%-ról). Az indiánok leginkább a világűrből várnak látogatókat, 43 százalékuk úgy érzi, hogy ez jövőre meg is történik - írja felmérésében az Ipsos. 

Még több információ a 24.hu oldalán

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!