Ugrás a tartalomra

Cementgyár: aggódás, aggályok, kérdések

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 24. szerda 15:36
Újraindulhat a cementgyártás Hejőcsabán? Ez a kérdés foglalkoztatja a városrész és általában a megyeszékhely közvéleményét. Elsősorban természetesen a közelben lakókat, a csabaiak mellett a görömbölyieket, tapolcaiakat, szirmaiakat. De nem csak a lakosokat, de a szűkebb-tágabb körzetben tevékenykedő vállalkozókat, cégeket, beruházókat. Erős a félelem, hogy ha a korábban jelentős környezetszennyezéssel (zaj, por) járó tevékenység ismét beindul, az az életminőségre éppúgy károsan hat majd, mint az ipari termelés szükséges feltételeire vagy az idegenforgalomra. A miskolci önkormányzat ennek mérlegelésével fogja kialakítani hozzáállását a kérdéshez.
Fotó: Juhász Ákos

Egy új gyár beüzemelésével avagy réginek az újraindításával általában elégedett egy település: nőhet általa a város bevétele (iparűzési adó), javíthatja az imázst (bővül a helyi gazdaság), munkahelyeket kínál a helyieknek. Azt még nem tudhatjuk, az egykori hejőcsabai cementgyár tervezett jövőbeni működtetése elhozza-e ezeket az előnyöket, de sokan attól tartanak, a várt hátrányok biztosan jelentkezni fognak... Ismét lesz por, zaj, légszennyezés és minden, ami ezzel járt – vélik mindazok, akik a megelőző évtizedekben az akkori cementgyári működés során ezeket mind átélték, megtapasztalták. Márpedig a gazdasági érdekek nem lehetnek előbbrevalók, mint a lakosság élete, nyugalma, egészsége.

Az elmúlt hetekben a polgármester állásfoglalást kért a nagyobb és érintett miskolci üzemek vezetőségétől. Ugyanakkor a városháza részvételi irodája is felhívást intézett a városlakókhoz: osszák meg véleményeiket, illetve kérdéseiket az önkormányzattal.

Nos, a beérkezett válaszok túlnyomó zöme elutasító, de legalábbis félelmekkel teli. A hejőcsabaiak majdnem mindegyike a korábbi sérelmekre emlékezik: hogy évtizedeken át milyen nagymértékben rontotta a levegőt a gyár közelsége, különösen az utolsó időszak gumiégetése; hogy úgy érezték, egészségtelen környezetben kénytelenek élni; hogy milyen terhelést jelentett az alapanyagokat szállító teherautók mozgása az utcákon, a szállítószalag zaja a fejük felett. Többen megfogalmazták: „mióta bezárt a cementgyár, Hejőcsaba, a Hejő-Park, Görömböly és környéke Miskolc egyik legkedveltebb területe lett, sokan telepedtek itt le, sok fiatal vásárolt házat, lakást”. Mások egész konkrétan azt féltik, megtérülhet-e idegenforgalmi jellegű beruházásuk, amit az elmúlt években végeztek el – lesz a felépített panzióban, szállodában, vendégszobában vendég, ha a szomszédjukba „költözik” egy cementgyár?

Hasonló a polgármester kérdésére reagáló nagyvállalkozások hozzáállása. Különösen azok a cégek tartanak a kedvezőtlen változástól, amelyek nagy levegőtisztaságú környezetet igénylő (elektronikai) munkákat végeznek. Több példát is hallani lehetett, miszerint korábban külföldi befektetők annak nyomán álltak el a miskolci terveiktől, hogy meglátták: itt áll egy régi (még ha akkor éppen nem is működő) cementüzem... Milyen technológiát használna a leendő új üzemeltető, ilyen kibocsátási értékekkel lehet kalkulálni, mi a garancia a határértékek betartására? Ki fogja finanszírozni, ha valamely másik cégnek egy jövőbeni cementgyári légszennyezés miatt kellene környezetvédelmi beruházást indítania, saját működése védelme érdekében? Ilyen kérdésekre várnak választ a volt HCM újraindítására készülő vállalkozástól a miskolci gazdaság résztvevői.​


Lapunk több alkalommal kereste Kálmán Jánost, a HCM 1890 Kft. ügyvezetőjét, aki nem kívánt nyilatkozni.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!