Ugrás a tartalomra

Elment a futball brazil királya

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 30. péntek 10:40
Az évek óta vastagbélrákkal betegeskedő Pelé december 29-én, 82 éves korában meghalt. Halálhíre megrázta a futball szerelmeseit az egész világon.
Végleg szögre akasztotta a stoplist. Fotó: AFP

Megemlékezések és búcsúüzenetek végtelen sora árad a halálhír óta a hagyományos és a közösségi médiából. 
Gyászol Brazília, az országot egy emberként sújtotta le a hír, hogy nemzeti hősük meghalt. Talán Ronaldo volt az a brazil csatár, aki megannyi klasszis közül ki tudott emelkedni és Pelé nyomdokaiba lépni. Így búcsúzott tőle az AC Milan korábbi támadója:

„Egyedülálló. Zseniális. Mesteri. Kreatív. Tökéletes. Páratlan. Pelé mindenhol maradandót nyújtott. Soha nem hagyta el a labdarúgás csúcsát, ma azonban elhagyott minket. A futball királya – egy és ugyanaz. Minden idők legnagyobbja. A világ gyászol. A búcsú szomorúsága keveredett a megírt történelem iránti mérhetetlen büszkeséggel. Micsoda megtiszteltetés, hogy utánad jöhetek, barátom. A tehetséged egy olyan iskola, amelyet minden játékosnak végig kellene járnia. Örökséged generációkon átívelő. És így fogtok tovább élni. Ma és mindig téged fogunk ünnepelni. Köszönöm, Pelé. Nyugodj békében.”

Elsők között reagált a gyászhírre a jelenkor legnagyobb brazil futballistája, Neymar is, aki szerint Pelé előtt a 10 csak egy szám volt.
A brazil válogatott csapatkapitánya szerint ez a mondat azonban így nem teljes. Azzal egészítené ki, hogy "Pelé előtt a labdarúgás csak egy sport volt. Pelé mindent megváltoztatott. A futballt művészetté, szórakoztató műfajjá varázsolta. A labdarúgás és Brazília a Királynak köszönhetően emelkedett fel! Elment, de a varázsa megmarad. Pelé ÖRÖK!” – zárta sorait Neymar - írja az index.hu

Olvasnivaló