Ugrás a tartalomra

Élsportról őszintén a DVTK olimpikonjaival

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. augusztus 24. szombat 18:06
Hivatásuk szépségeiről, kihívásairól és a szülőföld szeretetéről beszélgettek az MCC kitüntetett vendégeivel.
Pódiumbeszélgetés olimpikonokkal / Fotók: Osztie Tibor

Pódiumbeszélgetést rendezett „Citius, altius, fortius” - Miskolctól az olimpiáig” címmel augusztus 22-én, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) miskolci képzőközpontja. A beszélgetést Hajdú András, a Közpolitikai Elemzési Irodát vezető helyettes államtitkára, az MCC kutatótanára moderálta. 

A meghívottak között volt Guzi Blanka az idei párizsi olimpia negyedik helyezett öttusázója, aki Kistokajban nőtt fel és a miskolci Herman Ottó Gimnázium öregdiákja. 2021-ben csapatban Európa-bajnok, idén csapatban világbajnok, egyéniben ezüstérmes is lett. 

Világi Péternél, a DVTK kommunikációs igazgatójánál a mikrofon

Szintén eljött Repka Attila birkózó, az 1992-es barcelonai olimpia aranyérmese, négyszeres Európa-bajnok, 1995-ben világbajnok ezüstérmes. Emellett a DVTK birkózó szakosztályának vezetője, a Repka Attila tehetséggondozó program ötletgazdája. Meglepetésvendégként pedig Világi Péter, a DVTK kommunikációs és marketing igazgatója érkezett. 

Régen nem indulhattak nők

„A legfontosabb dolog az olimpiai játékokban nem a győzelem, hanem a részvétel, hasonlóan az élethez: nem a diadal, az igyekezet a fontosabb.  A legalapvetőbb dolog nem az, hogy legyőzd társaid, hanem hogy küzdj jól” – idézte Pierre de Coubertint, az újkori olimpia megalapítóját Sike Krisztina, a miskolci MCC kommunikációs és rendezvényszervező munkatársa.

Sike Krisztina hozzátette, hogy az alapító még úgy gondolkodott, hogy nőknek nincs helye az olimpián, de azóta ez mindannyiunk örömére megváltozott. 

Az élsport is boldoggá tehet

„Kézilabdázóként indultam, hét-nyolc évet abban a sportágban töltöttem. Édesanyám volt a testnevelő tanárom és elvitt egy Erzsébet sporttáborba a Balaton mellé. Ott összebarátkoztam öttusázókkal és négy évre rá, 2015-ben sportágat váltottam” – árulta el Guzi Blanka. Kifejtette, hogy a környezete, iskolái mindenben támogatták, ami egy sportoló életében nagyon fontos. Büszke rá, hogy Borsodból jött. Különösen sokat jelentett neki, amikor a diósgyőri szurkolók készítettek számára egy videót az olimpiára, amire ő szintén egy videóval válaszolt

Osztie Tibor képgalériája

Megtudtuk tőle, hogy az öttusában a vívás a gyenge száma, de egy ponton túl az eredményesség már fejben dől el. Ráadásul a lovaglást a jövőben akadályfutásra cserélik majd, de ez sem tántorítja el. „Tavaly, amikor megnyertem a világkupát, a dobogó tetején, azt éreztem, hogy ez megér mindent. Az olimpiai negyedik hely pedig továbbmotivál. Szerintem az élsportnak is meg lehet találni azt a formáját, ami sokkal többet ad, mint, amennyit negatívan befolyásol az életben” – fűzte hozzá. 

A leglelkesebb szurkolótábor

Repka Attila megosztotta, hogy amikor 46 éve belépett a birkózó terembe, nagyon tetszett neki, mert rossz gyerek volt kiskorában és ott lehetett verekedni. A 17-es Vasgyári Fiúiskolába, majd a Szentpáliba, végül a Testnevelési Egyetemre járt. A DVTK-t pedig soha nem hagyta el. Élsportoló pályafutásának aztán egy sérülés vetett véget. 
„Az olimpia után 1992-ben édesanyám fölszállt a 19-es buszra Miskolcon és megtapsolták. Tehát itt Borsodban ennyire odafigyelnek a sportolókra a szurkolók. Úgyhogy, amikor a vármegye táblát elhagyom, honvágyam támad” – mesélte. 

Repka Attila olimpiai bajnok, a DVTK birkózó szakosztályának vezetője

Világi Péter, aki maga is focizott gyerekkorában, a DVTK kapcsán beszámolt róla, hogy a jelenlegi vezetés a magyar kormány támogatásával úgy döntött, hogy Észak-magyarországi regionális multisportklubot épít ki Diósgyőrben, ami megkapta a vidéki kiemelt státuszt. 

„Huszonhat sportágban lehet itt kipróbálni a képességeket és jelenleg 3600 sportolónk van. Kiemelkedő infrastrukturális lehetőségekkel rendelkezünk labdarúgásban, jégkorongban és női kosárlabdában. Az előbbi két sportágban akadémiával is rendelkezünk. Guzi Blanka öttusázó előtt Kékesi Márton alpesi síző képviselte 2018-ban a DVTK-t a téli olimpián. Nekünk van a legszenvedélyesebb és a második legnagyobb szurkolótáborunk Magyarországon. Labdarúgásban tavaly 6500 volt az átlag nézőszám labdarúgásban” – sorolta. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!