Ugrás a tartalomra

„Jelentős menekülthullámra kell számítani"

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. február 28. hétfő 11:41
Menekülthullámra kell számítani Magyarországon az általunk megkérdezett történész szerint. Udvarvölgyi Zsolt azt mondja, akár százezres nagyságrendű is lehet azok száma, akik elhagyják Ukrajnát a háború miatt.

Csütörtökön hajnalban Magyarország és a világ arra ébredt, hogy kitört az orosz-ukrán háború. Sokan nem hitték, hogy ez megtörténhet, mások biztosak voltak benne, de korábbra prognosztizálták – és talán azt sem gondoltuk volna, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nemcsak Donyeckbe és Luhanszkba küld „békefenntartókat", hanem lényegesen tovább megy, és egész Ukrajnát lerohanja.

– Ehhez képest egy teljes és frontális háborút látunk kibontakozni Európában, amit utoljára a balkáni háborúban láttunk – mutatott rá Udvarvölgyi Zsolt történész, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományi Intézet Bölcsészettudományi Karának főiskolai tanára, hozzátéve: gyakorlatilag minden nagyobb ukrán város célpont most. –Az oroszok az offenzíva során elsősorban katonai célpontokat támadnak: támaszpontokat, repülőtereket, laktanyákat, technikai létesítményeket.

„Azonban azt kell mondanom, hogy a rakéták nem válogatnak, és egy szörnyű tragédia kezd kibontakozni, hiszen civil áldozatok is vannak már szép számmal" – vélekedett.

Azt is elmondta, hogy sokan már most elindultak nyugat felé. A háború hírére több ország is jelezte, készek a harcok elől menekülő ukránok befogadására. Lengyelország például befogadóközpontokat létesít az ukrán határ közelében, miközben Kárpátaljáról az emberek megrohamozták a boltokat és benzinkutakat, és nagy számban elindultak Magyarország felé. Már dél körül hatalmas sorok alakultak ki a magyar-ukrán határátkelőknél: a két legnagyobb határállomáson, a Záhony-Csapi és a Beregsurány-Asztélyi állomáson a személyforgalomban egyaránt 1-1 órás torlódás alakult ki Magyarország irányába – számolt be róla a Telex.

– Meglepett, hogy az ország nyugati részét is súlyos támadások érték, és még csak a konfliktus első napjának a felén vagyunk túl – hangoztatta Udvarvölgyi Zsolt, aki három évig, 2002-2005. között dolgozott Ukrajnában, Kárpátalján a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Államtitkárságán keresztül.

– Nagyon aggasztó ez a konfliktus a kárpátaljai magyarságra nézve is. Úgy gondolom, hogy jelentős, akár százezres nagyságrendű menekülthullámra kell számítani. Már most tömegesen menekülnek az emberek, elsősorban a nagyvárosokból. Az első körben a magyar állampolgársággal rendelkezők jönnek át, illetve főleg azok a fiúk akarnak kijutni Ukrajnából, akik katonakötelesek; a húszas, harmincas éveikben járó ukrajnai fiatalokra most háborúskodás vár –mondta.

A menekülthullám Lengyelországot, Litvániát, Romániát, Törökországot és Magyarországot is erőteljesen érinteni fogja a Miskolci Egyetem oktatója szerint. Ugyanakkor – emelte ki – attól nem kell tartani, hogy Magyarország belekeveredik az orosz-ukrán konfliktusba – azt azonban, hogy mik az orosz stratégiai célok, egyelőre csak találgatni lehet.

A témával kapcsolatban pénteken a Miskolc Televízió híradója után a közéleti magazinunkban, a Kilátóban hosszabb beszélgetést láthatnak majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!