Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: Munkabérfizetés

Dr. Strassburger Gyula
Utoljára módosítva
2024. szeptember 22. vasárnap 11:24
Dr. Strassburger Gyula ügyvéd arra a kérdésre válaszol olvasóinknak, hogy megválaszthatja-e a munkaadó, hogy készpénzben, vagy átutalással fizeti ki a munkabért.

Miskolci olvasónk keresett meg levelével, mely szerint a munkaadója kötelezni akarja, hogy bankszámlát nyisson a fizetés átutalására. Sőt, azt is meg akarja határozni, hogy ezt a számlát melyik pénzintézetben kell nyitnia. Kérdezi, hogy ez a gyakorlat törvényes-e.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. szabályozza a kérdést akként, hogy kimondja: „A munkabért a munkavállaló által megjelölt fizetési számlára utalással kell megfizetni. A felek írásbeli megállapodása esetén a munkabért készpénzben kell megfizetni.”

Ezen szabály alapján tehát elsősorban a számlára történő átutalás a fizetés módja. Azonban a felek megállapodhatnak abban, hogy készpénzben történik meg a bér kifizetése. Vagyis a felek megállapodásától függ, hogy a munkabér készpénzben vagy bankszámlára utalással kerül-e megfizetésre.

Amennyiben a munkavállaló a munkáltató számára fizetési számlát jelöl meg a munkabérfizetés teljesítéséhez, úgy átutalással lehet teljesíteni, amennyiben erre nem kerül sor, úgy készpénzben lehet teljesíteni.

A munkabér fizetési számlára utalással történő kifizetése esetén a munkáltatónak úgy kell eljárni, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen.

Készpénzben történő kifizetés esetén a munkabért a bérfizetés előtti utolsó munkahelyen töltött munkanapon kell kifizetni, vagy a munkáltató költségére a tartózkodási helyére kell megküldeni, ha a munkavállaló a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén.

További garanciális szabály, hogy a munkabér kifizetése – ide nem értve a nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő átutalást – a munkavállaló részére költséget nem okozhat.

A munka törvénykönyve szabálya alapján, a munkabért a munkavállaló munkahelyén vagy a munkáltató telephelyén munkaidőben kell kifizetni. Ettől a szabálytól sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződés nem térhet el.
Postai átutalás formájában történő kifizetés is történhet, azonban csak akkor, ha a munkavállaló munkaviszonya a bérfizetési nap előtt megszűnt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!