Ugrás a tartalomra

Kutyamelegben készültségben az állatvédők

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. augusztus 28. szerda 22:34
Nyáron a menhelyi, telepi állatok életét medencékkel, slagozással, árnyékolással teszik elviselhetőbbé.
A Miskolci Állategészségügyi Telepen nyáron / Fotók: magánarchívum

A klímaváltozás következtében a kánikula negatív következményeit még a szeptemberhez közeli napokban is tapasztalhatjuk. Ettől azonban nemcsak mi, hanem kedvenceink is szenvednek. Az állategészségügyi telepeken, a menhelyeken és a kutyaotthonokban gondozóik ügyelnek az árva kutyák és cicák egészségére. Körbejártuk, hogy Miskolcon ez, hogyan alakul. 

- A befogott kóbor kutyákat igyekszünk minél hamarabb behozni a telepre. A kennelekbe vízzel feltöltött műanyag ládákat helyeztünk el, melyeket adományba kaptunk, valamint minden nyáron árnyékolókat szerelünk fel. A 35-40 Celsius fokos hőségben pedig a kollégák naponta több alkalommal is slaggal hűtötték a kennelek padozatát és falait – nyilatkozta szerkesztőségünknek Szegedy Eszter, a Miskolci Állategészségügyi Telep vezetője. 

A Miskolci Állategészségügyi Telep nyílt napján nyáron / Fotó: Mocsári László

Elmondta, hogy a cicák szellőztethető, megfelelő szigeteléssel ellátott, zárt épületben laknak, ahol még nyáron sincsen nagy hőség.

 - Gyakrabban cseréljük a vizet a kutyák itatójában. Tapasztalatunk alapján a hőségben az állatok étvágya is alábbhagy, ezért igény szerint több részletben, kicsit kevesebb ételt adunk nekik – fűzte hozzá. 

Speciális sétáltatói rend

- A legmelegebb időben rendezett nyílt napjainkon specifikus látogatói és sétáltatói renddel dolgozunk. Maximum 15-20 percre engedjük ki sétálni a kutyusokat. Séta előtt pedig kérjük, hogy a fürdetőként használt homokozókban vizezzék be a kutyák testét, fejét. Azt is kérjük, hogy látogatóink ne a betonon sétáltassanak és, ha lehet,  nyugodtan engedjék bele őket a közeli patakba. Felhívjuk figyelmüket, hogy emellett kerüljék a magas füves, gazos részeket, ahol toklász fúródhat a kutya bőre alá és súlyos gyulladást okozhat – fejtette ki a telepvezető. 

Nyári sétáltatás a Miskolci Állategészségügyi Telepen

Továbbá biztatta az állatbarátokat az örökbefogadásra, mert a nyári időszakban az örökbefogadási kedv viszonylag hektikusan alakul. Érdeklődésünkre válaszolva hangsúlyozta, hogy a Miskolci Állategészségügyi Telep elsősorban nem mentőszervezet, ebrendészeti feladatot lát el, de hatósági jogkörrel nem rendelkezik. 

Több baleset

A miskolci menhelyek közül a Miskolci Állatsegítő Alapítványhoz (MÁSA) látogattunk el személyesen.

- Nyáron többször itatjuk az állatainkat. Amelyik kutya hagyja, azt locsoljuk vízzel. A kennelek alját pedig naponta legalább egyszer, de lehetőség szerint akár kétszer is fellocsoljuk, ami hűsíti a kutyusokat. Sokkal kevesebbszer, inkább csak reggel visszük el őket sétálni. Önkénteseinket is arra kérjük, hogy az árnyékban üljenek le védenceinkkel – mondta a helyszínen Horváth Rita a MÁSA telephelyének vezetője. 

- Sétáltatós nyílt napjainkat, a „Kutyagolásokat” nyáron is megtartjuk, de csak az időjárás függvényében. Ugyanis 25 Celsius fok fölött hamar hőgutát kapnak a kutyák, különösen, ha felfokozott idegállapotba kerülnek – osztotta meg. 

Fürdetés a MÁSA-nál / Fotó: Osztie Tibor

Hozzátette, hogy a kölykök sokat pihennek ebben az időszakban. A cicákat pedig krízisközpontjukban tudják elhelyezni, ahol ventilátort kapcsolnak be nekik. Bár a macskák annyira nem sínylik meg a nagy meleget. Viszont az epilepsziás kutyáknak többször van rohamuk ilyenkor és a frontváltozások is rosszul hatnak rájuk. 

- Mentett állatoknál azt tapasztaljuk, hogy könnyebben beköpik őket a legyek és nyüvesek lesznek. Ezért nyáron sokkal jobban oda kell figyelni a higiéniára. Ráadásul több a balesetes állat, akik egyébként elsőbbséget élveznek nálunk, akárcsak a vemhes kutyusok. A szünidőben az örökbefogadási kedv mindig megcsappan – árulta el. 

Plusz egy menhely

A Lyukó Tappancsai Állatvédő Egyesület négy éve tevékenykedik állatvédő szervezetként Miskolc egyik legszegényebb városrészében. Most pedig egyelőre fél évre engedélyt kapott arra, hogy menhelyként működjön. Jelenleg 104 kutyáról és egy másik, de szintén lyukói helyszínen 28 macskáról gondoskodnak az egyesület tagjai. 

- Augusztus 27-én kaptunk fél évre engedélyt a menhelyként való működésre és bejegyeztek bennünket. Szombati nyílt napunkon ezt is megünnepeltük, rengetegen eljöttek. Aztán, hogyha sikerül minden kennelt lebetonoznunk, akkor végleges engedélyt kapunk – tudatta kollégánkkal Zsebesi-Lengyel Melinda, a Lyukó Tappancsai Állatvédő Egyesület elnöke, aki a téli időkre tápadománynak örülne. 

- Nyáron medencéket helyezünk ki állatainknak a kennelekben és nagyon szeretik, ha locsoljuk őket. Gyakran cseréljük nekik az ivóvizet, mert többen vannak szabad tartásban, így hamar elfogy előlük a víz. A hőség ideje alatt naponta egyszer etetünk és a téli 60-80 kilogramm hús helyett körülbelül 40 kilogrammot osztunk ki – számolt be. 

Tápadomány télen a Lyukó Tappancsai Állatvédő Egyesületnek / Fotó: Mocsári László

Tapasztalatairól azt közölte, hogy a korábbi évekhez képest tízszeresére megszaporodott a kidobott állatok száma, valószínűleg megemelkedett orvosi költségek miatt. Minden állatvédő naponta akár 10-20 kutyát haza tudna vinni. Ráadásul ma már fajtatiszta ebeket – francia buldog, spicc, yorki - is utcára tesznek az emberek. Az örökbefogadási kedv viszont nagyon visszaesett, annak ellenére, hogy ivartalanítva adnak örökbe és ennek költségeit az egyesület viseli. 

Sok a gazdikereső

Miskolc pingyomi kutyaotthonában mind a 67 eb szabadon mozog, azaz nincsenek kennelben, ezért ott valamelyest másképpen alakulnak a nyári körülmények. Ezenkívül még három macskáról és két bárányról is gondoskodnak. 

- Udvarunkon árnyas fák állnak, úgyhogy ezek alatt hűsölhetnek védenceink, vagy gödröt áshatnak maguknak. Medencékről mi gondoskodunk, fedett teraszukon pedig klímát, illetve ventilátort működtetünk. Az ivóvizüket rendszeresen cseréljük és kicsit kevesebb ételt kapnak esténként. Sajnos nyáron az örökbefogadás nem nagyon megy. Látogatót egyébként előre egyeztetett időpontban tudunk fogadni és az örökbe adott állat új otthonát is megnézzük – tájékoztatott Siroki Éva, a Csalódott Állatok Csodás Otthona Alapítvány állatgondozója. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!