Ugrás a tartalomra

Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök

MTI / hvg.hu
Utoljára módosítva
2022. október 20. csütörtök 14:59
Lemondott csütörtökön Liz Truss brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról; a lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti.

Alig több mint 6 hétig volt brit kormányfő, máris távozik Liz Truss. Gazdaságélénkítési programja a királynő halála után teljes kudarcot vallott, vezető minisztereit elvesztette, a Konzervatív Párt pedig három hónapon belül a harmadik miniszterelnökkel próbálkozhat megoldani a gazdasági krízist, miközben a történelmi hátrányban vannak a Munkáspárt mögött.

Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök: a konzervatív politikus mindössze 44 napot tölthetett a Downing Street 10-ben, ez idő alatt azonban amit csak lehetett, kormánya és ő maga is elrontott. Ezzel ő lett az Egyesült Királyság legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, a tory párt pedig két hónap alatt a harmadik miniszterelnököt fogyaszthatja el

Truss kinevezése II. Erzsébet királynő utolsó intézkedése volt, az uralkodó mindössze két nappal később hunyt el. Nem sokkal később pénzügyminisztere és közeli szövetségese, Kwasi Kwarteng minibüdzsét jelentett be, amely drasztikus adócsökkentéssel és a „leszivárgó gazdaságban” bízva orvosolta volna a gazdasági válságot, de tovább növelte volna a brit államadósságot. A bejelentés hatására a font történelmi mélypontra esett a dollárral szemben és az IMF és az Egyesült Államok is figyelmeztette a brit kormányt, Kwarteng és Truss pedig kénytelen volt részlegesen visszavonni a terveket, de mindössze annyit módosítottak, hogy a legmagasabb keresetűek személyi jövedelemadójának 45 százalékos kulcsát mégsem törölték el.

A csomag azonban nemcsak azért volt problémás, mert nem volt rá fedezet (és nem is csak azért, mert a leszivárgó gazdaság elmélete, amely szerint a fent felpörgő teljesítmény eléri az alsóbb rétegeket, nagyon ritkán működik), hanem azért is, mert a Konzervatív Párt alsóházi képviselőit is megosztotta. Ez azért volt égető kérdés, mert Truss elődje, Boris Johnson is a párton belüli bizalmatlanságba bukott bele végül.

További hírek

Olvasnivaló