Ugrás a tartalomra

Miért vesznek el forrásokat az önkormányzatoktól?

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 17. péntek 13:07
„Miért vesznek el forrásokat az önkormányzatoktól?” - címmel azonnali kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz kedden a parlamentben dr. Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője. A miskolci képviselő felszólalásában kifogásolta, hogy a kormány – a koronavírus elleni védekezésre hivatkozva – azoktól az önkormányzatoktól von el forrásokat, akiknek a pandémia elleni védekezésben és a közszolgáltatások fenntartásában is helyt kellene állniuk. Véleménye szerint az önkormányzatok- valamint a közszolgáltatások megfelelő működését - ezáltal munkahelyeket is veszélyeztet a kormány jelenlegi politikájával. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter válaszában arra hivatkozott, hogy a védekezés költségeihez mindenkinek hozzá kell járulnia, nem kivételek ez alól az önkormányzatok sem.
Forrás: Varga László hivatalos Facebook-oldala

- Alapból nagyon komoly bevételkiesések sújtják az önkormányzatokat – mondta felszólalásában dr. Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője. - Ne feledjük el, az önkormányzatok, az emberek hétköznapi életét meghatározó dolgokat szerveznek; közszolgáltatásokat tartanak fenn, beruházásokat gondoznak, így minden egyes forint, amit az önkormányzatoktól elvesznek, azt a pénzt tulajdonképpen az emberektől veszik el. Ezért is elfogadhatatlanok a kormány intézkedései. Elvették a gépjárműadó 40 százalékát - ami még helyben maradt az önkormányzatoknál - és ellentételezés nélkül elengedték a parkolási díjakat, valamint az idegenforgalmi adót. Ezáltal milliárdos bevételkiesés van minden egyes nagyobb, megyei jogú városnál. Összességében több tíz milliárd forinttól esik el az önkormányzati szféra.

- Amikor a világjárvány kihívásáról- és az arra adott válaszról beszélünk, akkor szerintem evidens, hogy mindenkinek részt kell vállalnia a védekezésből – kezdte válaszát Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter – hiszen, ha megnézik a költségvetésen szándékozott változtatásainkat, akkor láthatják, hogy a járványügyi- és gazdaságvédelmi alap létrehozásával párhuzamosan, a pártoknak, a bankrendszer szereplőinek és az önkormányzatoknak is szerepet kell vállalniuk a védekezés terheiből. Az is kétségtelen, hogy az önkormányzatoknak át kell alakítaniuk a gazdálkodásukat, de nem kizárólag azért, mert viselni kell a járvány elleni védekezés terheit, hanem azért, mert egyszerűen más idők jönnek. Ami az idei költségvetés összeállításakor még preferencia lehetett, az most már valószínűleg hátrébb sorolódik a fontossági sorrendben.
Dr. Varga László viszontválaszában csalódottságának adott hangot, hogy egyik általa feltett kérdésre sem kapott választ. Az országgyűlési képviselő arra szeretett volna választ kapni, hogy a védekezésre fordított összeget részben vagy egészben tervezi-e megtéríteni z önkormányzatoknak a kormány a központi költségvetésből.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!