Ugrás a tartalomra

Működik a szökőkút az Emberpár szoborcsoport előterében

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. augusztus 14. szerda 16:25
A Győri kapu legújabb látványossága a csodás virágokkal és szökőkúttal ellátott Emberpár szoborcsoport.
Fotó: Detzky Anna

Áprilisban számoltunk be először róla, hogy megújul az Emberpár környezete a Győri kapuban, ami azóta a városrész ékessége lett. Csodálatos virágokkal díszítették a szoborcsoport előterét, új burkolatot és világítást kapott a terület és a kipróbálás erejéig a szökőkutat is beindították.

A mindennapokban azonban a szökőkút nem működött, aminek kollégánk is a szemtanúja volt, aki a városrészben lakik. Azonban ma reggel kellemes meglepetés érte, amikor a Zoltán utcai buszmegállóban várakozott az 1-esre. Éppen látta, ahogy egy időre elindult a szökőkút, ez úttal már a lakosság örömére. 

Videó: Detzky Anna

A felújító munka döntő hányada egyébként május végére befejeződött. A munkálatok során a korábbi medenceteret szétválasztották, és kialakítottak egy, a korábbinál kisebb, földbe süllyesztett szökőkutat, a másik részében pedig virágágyást hoztak létre. Kicserélték a térburkolatot a szökőkút környezetében, valamint – az áramszolgáltató engedélyeztetésétől függően – világítást is biztosítanak a három vízsugárhoz. Sőt padot és fát, illetve szemetest is telepítettek oda.

A helyszínen a műszaki bejáráson megjelent Szunyogh László főépítész felidézte, hogy a tervezést tavaly tavasszal kezdték meg a rendszerváltás óta elhanyagolt területen. Visszatekintéséből az is kiderült, hogy a Győri kapu emblematikus alkotása, az Emberpár Varga Miklós szobrászművész munkája, aki ezért a művéért kapta meg a várostól a „Miskolcért” (Pro Urbe) elismerést. A szobor az egykori Lenin Kohászati Művekben és a Diósgyőri Gépgyárban készült, és 1975-ben avatták fel, hazánk „felszabadításának” 30. évfordulóján, amit egyébként emléktábla is jelez a téren.

Juhász Ákos képgalériája

A terület önkormányzati képviselője stábunknak kifejtette: a teret annak idején a városrész díszének szánták, azonban néhány évtizede annak szégyenfoltjává vált. Simon Gábor álláspontja azonban az volt, hogy az övezet megérdemel egy igazán reprezentatív teret. Ugyanakkor arra is figyeltek – fejtette ki a politikus –, hogy a városrész történelmét is megidézzék, így a szökőkút melletti virágágyásba rózsákat telepítettek.

Elmondta, hogy ezzel emlékeznek arra, hogy a Győri kapun áthaladó utat valaha rózsabokrok szegélyezték. Továbbá mementót állítottak az egykor éppen ezen a sarkon állt Rózsakert sörözőnek, amelynek a teraszát szintén hatalmas rózsabokrok keretezték. 

Czifrusz Natália, Miskolc főkertésze portálunknak korábban elárulta: a nyáron nagy díszértéket képviselő törzses bokorrózsák és talajtakaró rózsák mellett különféle évelők, liliomok és zsályák is helyet kaptak a kialakított virágágyásban. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!