Ugrás a tartalomra

Munkásszállóról, irodaházról, hitelről és városi kitüntetésekről is döntöttek

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 07. csütörtök 12:21
Halaszthatatlan ügyek miatt rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtökre Veres Pál polgármester.

Az ülésen öt előterjesztést tárgyaltak meg a város vezetői, ebből hármat nyílt, kettőt pedig zárt ülésen.

Két hiányzója volt a mostani ülésnek: Erdei Sándor (Velünk a Város) és Molnár Péter (Fidesz-KDNP). A közgyűlés tehát határozatképes volt.

Veres Pál polgármester azzal kezdte, hogy a politikai események egy fejezete lezárult vasárnap, vége a kampánynak, ez a legfőbb öröm számára. Gratulált azoknak a képviselőknek, akik mandátumot szereztek egyéniben (várhatóan Csöbör Katalin és Kiss János), külön köszöntötte a listán bejutott képviselőket (várhatóan a Mi Hazánk jelöltje, Pakusza Zoltán és a dk-s Hegedűs Andrea is bejut a parlamentbe).

- Négyen képviselik majd Miskolcot az Országgyűlésben, ez engem személy szerint reménnyel tölt el - hangoztatta a városvezető.

Azt is mondta, hogy fontos helyben is tisztázni a tanulságokat, illetve azokat a dolgokat, amik félreértésre adhattak okot.

Fotók: Mocsári László

„Nehéz időszak következik számunkra, összefogásra lesz szükség. Alighogy kezdtünk felocsúdni a járvány után, egy talán még nagyobb hatású problémával, az ukrán-orosz háború hatásaival kell szembenéznünk. Ez senki számára nem lesz könnyű időszak, de hogy megfelelő módon, sikeresen tudjuk a várost fejleszteni ebben a helyzetben, szükség van a közös munkára, a közös felelősségre, pártállástól függetlenül. Hiszen arra kaptunk felhatalmazást, hogy mindent megtegyünk Miskolc érdekében. Arra kérek tehát mindenkit, hogy ne egymás hibáinak felnagyításával próbáljanak meg sikert elérni. Közös szerepvállalásra lesz szükség. Amikor újabb választási fordulóhoz érkezünk, ne az döntsön, ki hibázott többet, hanem, hogy a sikerekben ki vette ki a nagyobb részét" - húzta alá Veres Pál.

Az elmúlt közgyűlés óta elhunyt Szerbin József operatőr, valamint Pataki János képzőművész. Emlékük előtt egyperces néma felállással tisztelgett a grémium.

Március 15. alkalmából többen vehettek át állami kitüntetést: Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója, Szabó Sándor református lelkipásztor, Radomszki Lászlóné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltségének igazgatója, Paksi Róbert Ferenc, a büntetésvégrehajtási intézet biztonsági főfelügyelője, Dobos Endre Zsolt, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának egyetemi docense, Heinerné Barzó Tímea, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Intézeti Tanszék tanszékvezetője és Kucsera István gépészmérnök.

1. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szunyogh László főépítész ismertette, korábban már döntöttek arról, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánítottak két projektet. Az egyik a Fonoda udvarban egy munkásszálló megvalósítása, hogy az állami támogatást ne veszítsék el, ezért kell gyors döntést hozni. A másik egy A kategóriás irodaház megépítése.

Vita nem volt a napirend fölött.

2. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közötti közszolgáltatási szerződés módosítására. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

Osváth Zoltán ügyvezető ismertette, január 1-jén hatályba lépett a kóbor állatok befogásával, tulajdonjogának átruházásával, valamint elhelyezésükkel kapcsolatos feladatok ellátásának szabályairól szóló rendelet. A közszolgálati szerződést módosítani kell, de új feladat nincs. Jogszabálynak kell megfelelni. Lényege: a kóbor állatok leadását jegyzői hatáskörbe adja, ő ezt a Városgazdára átruházza.

Vita a napirend fölött:

Nagy Ákos (Fidesz-KDNP) frakcióvezető szerint régóta problémás a kóbor állatok befogadása. Nemrégiben szigorították a törvényt a jogalkotók, nem volt vita az állatvédelmi törvény szigorításáról. Ezzel egyidejűleg egy 500 milliós keret is rendelkezésre áll egyebek mellett ivartalanításra, működési költségekre. És további 450 milliós pályázati lehetőség is van a telepek rendbetételére. Felajánlotta, hogy támogatják, ha Miskolcnak van ilyen szándéka.

- Öröm, hogy a Városgazda szerződést köt a városvezetéssel, de ez lehet az első szegmense a működésüknek, ami valamiféle eredményt felmutat - egyébként egy kudarctörténet - vélekedett az ellenzéki képviselő.

Veres Pál polgármester válaszában felidézte, hogy sikerült olyan eszközöket beszerezni, amilyenek korábban nem voltak, így most el tudják végezni azokat a feladatokat, amikre 2019 előtt nem volt lehetőség.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő rámutatott, az ő választókerületében, főleg Lyukóvölgyben és a Vasgyárban komoly problémát jelentenek a kóbor állatok. Bízik benne, hogy közmegelégedésre ad majd okot ez a feladatelvégzés. Az elmúlt 2,5 év véleménye szerint nem volt egy diadalmenet a Városgazdánál.

Hegedűs Andrea (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes azzal kezdte, hogy bár „egy városban élünk, mégis más szemüveggel nézzük a helyzetét". Megköszönte a Városgazda munkáját, majd sorolta, mi mindenben segített, hogy a helyiek szebb és élhetőbb környezetben éljenek: bazaltköves buszváró épült, több járda és lépcső újult meg, de tervezik egy kutyafuttató kialakítását is. Ezen felül volt gallyazás, megkezdődött a kátyúmentesítés. Még úgy is jól teljesített a Városgazda, hogy jelentősen csökkent a hadra fogható közmunkások száma.

- A Városgazda mindent megtesz annak érdekében, hogy tiszta legyen a város - vette védelmébe a közszolgáltató céget.

Szopkó Tibor alpolgármester Nagy Ákos frakcióvezető szavaira reagált.

- A hozzászólás érdemi, hasznos és konstruktív részére szeretnék reagálni. Köszönöm szépen a hozzászólási lehetőséget - mutatta, hogy a fideszes politikus felszólalásában nem talált ilyet.

Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes is azt emelte ki, hogy hálával tartoznak a Városgazdának. Sorolta ő is, hogy több olyan helyen takarítottak most, ahol tíz éve nem történt ilyen. Hulladékgyűjtőket helyeztek ki, és dolgoznak azon, hogy a lehető legkevesebb szemét legyen a városban, de ehhez szükség van a szemléletformálásra is. Forráshiányos a helyzet ugyanakkor.

Hollósy András (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő örömét fejezte ki, hogy az állatvédelem ügyét felkarolja a városvezetés. Majd gyorsan sorolni kezdte volna, mi szúrt nekik szemet (gaz, plakáttépkedés stb.), de a polgármester - mivel az ellenzéki politikus felszólalása nem kapcsolódott a napirendhez - elvette tőle a szót.

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő következett, aki az ez előterjesztés kapcsán azt mondta, végre jó irányba haladunk, hiszen az állatvédelemben van hová fejlődni.

A vitát lezárta a polgármester.

3. napirendi pont: Javaslat ingatlanhasználat biztosítására az Egy Esély Civil Szervezet részére

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető: Az Egy Esély Civil Szervezet a krízishelyzetbe került, de önmagukért tenni akaró, mélyszegénységben élő családokat, kisgyermekeket, időseket segíti, jogi, munkaügyi és lakhatási megoldásokat keresve. 2016 ősze óta üzemeltetik az Újgyőri főtérnél az Együtt Közösen Egymásért (EGYKE) Adományboltot. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet zárva kellett tartaniuk az üzletet, így a havi bérletet nem tudták kigazdálkodni. Az önkormányzathoz fordultak, és kérték: hadd használhassák térítésmentesen az Andrássy Gyula utca 11. szám alatti ingatlan földszintjén található, 68 négyzetméteres helyiséget. Vállalják a felújítás költségeit, és fizetik a rezsit.

Vita a napirend fölött nem volt.

A polgármester zárt ülést rendelt el. Ezen két javaslatot tárgyalt a közgyűlés:

Javaslat a Miskolc Holding Zrt. által megkötendő 8 milliárd forintos, 10 éves futamidőre szóló beruházási hitelhez kapcsolódó biztosítékok vállalására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Mivel ezt zárt ülésen tárgyalta a közgyűlés, így a sajtó munkatársai nem lehettek ott a vitánál és a szavazásnál. Amit tudunk a városháza korábbi közleményéből: hitelfelvételre kényszerül a város, többek között azért, hogy az előző városvezetés által vissza nem fizetett adósságát rendezni tudja. A kormányengedélyhez kötött hitelfelvételből jut iparterület-fejlesztésre is. A Miskolc Holding Zrt. nyolcmilliárd forintos hitelt venne fel, erről információink szerint erről Veres Pál polgármester egyeztetett a pártokkal, köztük a Fidesz-KDNP képviselőivel is.

A városvezető nekik is elmondta, hogy a felvenni kívánt összeg felét az előző városvezetés által vissza nem fizetett, a konszolidációba be nem vont hitel törlesztésére kénytelen fordítani a város. A másik fele pedig előremutató városi célokat szolgál, hiszen Miskolc iparterületei beteltek, a befektetői érdeklődés azonban jelentős, így újabb iparterületek fejlesztésére is jut a felvenni kívánt hitelből, így a város adóbevételei is növekedhetnek.

Javaslat Miskolc város kitüntető címeinek és díjainak adományozására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester.

A közgyűlés szavazással zárult:

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására

Igen: 26
Nem: 0
Tartózkodott: 1 (Pakusza Zoltán)


Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közötti közszolgáltatási szerződés módosítására

Igen: 25
Nem: 1 (Hollósy András)
Tartózkodott: 0

Javaslat ingatlanhasználat biztosítására az Egy Esély Civil Szervezet részére

Igen: 18
Nem: 0
Tartózkodott: 8 (Fidesz-KDNP).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!