Ugrás a tartalomra

Nyilvános vitát és páros interjút hozott Miskolcra a Partizán

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2024. március 31. vasárnap 19:18
Miskolcra érkezett szombaton a Partizán hét állomásos országjáró turnéja. A program Győrben és Szegeden az elmúlt hetekben járt, jövő héten pedig Debrecent látogatja meg.

Gulyás Márton, Szűcs Tamás és Szűcs Levente. Fotók: Mocsári László

Ahogyan arról szombaton beszámoltunk, Miskolcra érkezett a Partizán országjáró turnéja. A program a Szinva teraszon egy nyilvános vitával kezdődött, ezt követően este pedig egy páros interjúval folytatódott a Művészetek Házában, ahol Gulyás Márton vendége Szűcs Tamás tanár-mozgalmár és Szűcs Levente, a Bohemian Betyars frontembere volt.

A két esemény között a Miskolc Televízió stábja kamera végre kapta a beszélgetés mindhárom szereplőjét, ebből adunk most közre egy rövid ízelítőt írott formában. Ízelítőt, hiszen a beszélgetésekből magazin készül, melyet önök az előttünk álló héten láthatnak majd a Kilátó című közéleti magazinban.

Gulyás Márton munkatársunk érdeklődésére elmondta, a turnéjuk hét állomást érint, és ugyanennyi témával járják az országot. Győrben és Szegeden még Miskolcot megelőzően jártak, április első hetén pedig a cívisvárost, Debrecent keresik fel.

– Győrben a választási rendszerről zajlott a vita, az volt az állításunk, hogy a Fidesz ebben a választási rendszerben is legyőzhető, Szegeden pedig alapvetően arról volt szó, hogy a börtön nem megoldás. Miskolcon az volt az állítás, hogy a szabad iskolaválasztás teszi tönkre a magyar oktatást. Miskolc a keleti országrészben van, amit alapvetően leszakadó térségnek szoktak mondani és ezt számtalan felmérés igazolja is. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy kifejezetten izgalmas lenne itt beszélni arról, hogy az oktatás hogyan tud a társadalmi mobilitásnak, illetve az egyenlőtlenségek csökkentésének az eszköze lenni – mondta el a műsorvezető.

Demokratikus élmény

Kiemelte azt is, nagy öröm volt számára, hogy sokan kísérték figyelemmel a nyilvános vitát, munkatársai becslése szerint 150-200 ember kereste fel szombaton délelőtt, a vita időtartama alatt a Szinva teraszt és tizenöten álltak le vitázni Marcival.

 „A legfiatalabb vitapartnerem mindössze 17 éves volt, a legidősebb pedig nyugdíjas. Parázs viták alakultak ki, ami nyilván a témának is köszönhető, de én nagyon örültem annak, hogy ennyien éltek a lehetőséggel. Kifejezetten jó, demokratikus élmény volt” – mondta el Gulyás Márton aki hozzátette: Debrecenben is nagy vitára számít, ahol az lesz az állítása, hogy a lakhatás mindenkinek jár.

Szűcs Tamás a Miskolc Televízió érdeklődésére azt mondta, örömmel vette a Partizán megkeresését, mivel úgy gondolja, náluk megjelenni ma már rang. Az oktatással kapcsolatban elmondta, szilárd meggyőződése, hogy a státusztörvény minden eddiginél rosszabb helyzetbe hozta a pedagógusokat.

– Az, hogy most kaptak egy jelentős fizetésemelést a kollégák, valószínű, a tiltakozások erejét csökkenheti, de megoldást nem hoz arra a helyzetre, amit a státusztörvény teremtett. Annak munkajogi feltételei engem rendkívül felháborítottak, azért is hagytam el a pályát, mert nem voltam hajlandó a Munka Törvénykönyve által biztosítottnál rosszabb jogi feltételek között dolgozni. Szakmailag is van problémám a történettel, hiszen úgy gondolom, hogy egy nagyon merev, idejét múlt struktúra alakult ki, ami sem a tanárok, sem a diákok érdekeit nem szolgálja – mondta el Szűcs Tamás.

Támogatta édesapját

Fia, Szűcs Levente, a Bohemian Betyars frontembere azt mondta, mindig, mindenben támogatta szüleit, a Partizán felkérésének pedig ő is örömmel mondott igent.

– Édesanyám és édesapám is tanár, ezért mindig is láttam, hogy a pedagógusoknak, milyen emberfeletti munkabíróképessége van, kevesen tudják csak azt, hogy mennyi többletmunkájuk van, ami nem, vagy csak részben kapcsolódik az oktatáshoz. A helyzet már régóta tarthatatlan volt, de szüleim sosem voltak olyanok, akik panaszkodnak, hanem beszélgettek és megoldást próbáltak találni. Úgy gondolom, ez is vitte édesapámat abba az irányba, hogy tisztséget vállalt a PDSZ-ben tisztséget vállalt és később megszervezte a tanár sztrájkot. Bár rengeteget dolgozott vele, ez sajnos ez végül nem járt sikerrel, amiben nyilván volt része a kormánynak, de édesapámat az jobban elkeserítette, hogy a tanártársadalom nagyobb részét nem tudták az ügy mellé állítani. Ennek ellenére én úgy gondolom, a mozgalomnak részeredményei azért vannak – mondta Szűcs Levente, aki hozzáfűzte: támogatta édesapját, mikor úgy döntött, a PDSZ élén fog tovább dolgozni a tanárok jogaiért és akkor is, mikor meghozta másik döntését, hogy elhagyja a tanári pályát és autóbuszsofőr lesz.

A témával tehát következő héten a Miskolc Televízió Kilátó című műsora foglalkozik részletesebben, a Művészhetek Házában rendezett páros interjút pedig a Partizán csapatának ígérete szerint később lehet majd látni Youtube csatornájukon. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!