Ugrás a tartalomra

Szinva Örökség Napok - A közösségért érdemes

Fedor Vilmos
Utoljára módosítva
2022. augusztus 16. kedd 16:37
A Szinva az elmúlt század közepéig több önálló települést kapcsolt össze, melyek ma már a nagyváros, Miskolc részei. Más időkről mesélnek Hámor, történelmi Diósgyőr, a belváros kövei, vagy éppen az Avas pincéi. A soktornyú város otthont adott a messziről ideérkezőknek, igazi befogadó város, melyben kilenc kisebbség talált otthonra. Nekik is köszönhetően soknyelvű, színes kultúrájú város jött létre.

A Szinva Örökség Napok lehetőséget teremtenek arra, hogy a várost jelenleg is alkotó különböző városrészi entitások, kisebbségi kultúrák egymásra találjanak. Azt mondtuk korábban, hogy a Szinva összeköt. Ebben a programban többről van szó. A benne résztvevők nagy száma bizonyítja, hogy már nem csak összeköti, hanem összehozza az embereket. Ez minőségében új fejezetet jelent a városrészek együttműködésében. Ez azt jelenti, hogy a történelmi városrészek nem elkülönülnek, és nem is összeolvadnak, hanem megőrizve örökségüket, hagyományaikat, értékeiket válnak a befogadó város együttműködő és alkotó részévé.

A Szinva Örökség Napok közösségi programjai az adott térségben működő civil szerveződésekkel, az ott élő lakossággal közös gondolkodás eredményeként születtek. Ebből következik, hogy az idén hét helyszínen építünk színpadot és lehetőség szerint a Szinva vonalán még több ponton kezdeményezünk aktív lakossági részvétellel programokat.  Ezek közül kiemelkedik a patak jelenleg medertisztításra alkalmas részeinek takarítása, melyben már jártas szakemberek vállaltak közreműködést.  A Szinván összesen 104 híd található, önmagában ez is kisebb csodának számít, hiszen egy városban, egy folyóvízen ennyi híd sehol sem található az országban. Ez vélhetően a világban is kevés helyen fordul elő. Használata szerint három típusú, gyalogjáró, vasúti és közúti közlekedést szolgáló hidak. Nagy részük elhanyagolt állapotban van, ezért döntöttünk úgy, hogy néhányat közülük felújítunk, amit a lakossággal és az adott térségben megválasztott képviselővel együtt választunk ki. Azt szeretnénk, ha a képviselő választóival együttműködve újítaná fel a hidat. Praktikusan ez azt jelenti, hogy a képviselő rendelkezésre álló pénzügyi alapjából támogatja a felújításhoz szükséges eszközök beszerzését.

Érdekes programnak ígérkezik Bájer Máté népszerű tévés programjának, az „ Acéllábos”-nak szabadtéri megrendezése, ahol a Szinva örökség kulináris üzenetével ismerkedhetnek a résztvevők Diósgyőrben.

Még egy program, ami elsősorban családoknak, kisközösségeknek szól. Egy egész napos játékról van szó, melynek során a résztvevők megismerkedhetnek a Szinva völgy különleges természeti és kulturális értékeivel. Abból indultunk ki, hogy hasonlóan a görög gyakorlathoz, a miskolciak számára e játékban való részvétellel megteremtjük a lehetőséget arra, hogy a Szinva Örökség Napok rendezvényeként ingyenesen látogathassák a város néhány népszerű kulturális és szabadidős intézményét, attrakcióját. Erre a játékra a rendezvény centrumokban lehet jelentkezni.

A Szinva Örökség Napok szakmai támogatói napról napra gyarapodnak. Azok a kulturális csoportok, civil közösségek, egyének, akik a közösségi oldalainkon csatlakoznak hozzánk, ezzel valamennyien a Szinva Örökség Napok Barátai csoport tagjaivá válnak.

Fedor Vilmos, alapító, Szinva Örökség Program

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!