Ugrás a tartalomra

Rendőröket és tűzoltókat jutalmaztak, a vármegyében végzett kiemelkedő munkájukat ismerték el

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. április 25. csütörtök 14:14
A megyei közgyűlésen átadták a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közbiztonságáért Díjat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Tűzbiztonságáért Díjat is.
Fotók: Juhász Ákos

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés csütörtökön tartotta soron következő ülését a vármegyeháza dísztermében. Az ülésen elsőként a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közbiztonságáért Díjat adták át. A díj azoknak adományozható, akik a vármegye közrendjének, közbiztonságának szolgálatában feladataikat hosszú időn át példamutatóan végezték.

Az elismeréseket hárman vehettek át. Juhász József Zoltán rendőr alezredes, aki járőr beosztásban kezdte munkáját, 2018-tól jelenlegi szolgálati helyén, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon irányítja a szolgálatparancsnokok, valamint a Szabálysértési Előkészítő Csoport munkáját. 

Továbbá Kovács István Attila alezredesnek adományoztak díjat, aki rendőrtiszthelyettes-képző elvégzését követően járőrként kezdte meg munkáját, 2021-től a Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. 

A Vármegye Közbiztonságáért Díjat kapta továbbá Márku László alezredes, aki 1993-tól szolgál a rendőrség hivatásos állományában, 1999-től a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán dolgozik, jelenleg a Bűnügyi Osztály Betörési Alosztályát vezeti. 
 

A díjátadást követően a vármegye közbiztonságának helyzetéről Czinege László a vármegye rendőrfőkapitánya tartott beszámolót, aki az előzetesen benyújtott dokumentumot rövid szóbeli összefoglalóval egészítette ki. Elmondta, hogy tavaly minimálisan nőtt a bűncselekmények száma, a közlekedési balesetek viszont csökkentek köszönhetően annak is, hogy folyamatosan kiszűrik a gyorshajtókat és a szabálytalankodókat, a munkában nyolc civil jármű is részt vesz. Azt is hangsúlyozta a dandártábornok, hogy a drog használókkal kapcsolatos esetek is bőven adnak feladatot.

A rendőrségi beszámoló után a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Tűzbiztonságáért Díjat adták át. A díj azon személyeknek adományozható, akik a vármegye tűzvédelme, tűzbiztonságának megteremtése érdekében a szolgálati feladataikat hosszú időn át kiemelkedően végezték. 

Juhász Ákos képgalériája

Az elismerést Tóth Attila tűzoltóezredes kapta, aki 1998-tól teljesít szolgálatot a Miskolci Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon, jelenleg a katasztrófavédelem igazgató-helyettese.

Illetve díjat vehetett át még Csábrági Zsolt, aki pályafutását 1976-ban kezdte műszaki, biztonsági munkatársként, 1998 óta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Tűzoltó Szövetség tagja.

Az ünnepélyes díjátadást követően tájékoztatót tartott a Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavalyi tevékenységéről Macz János Zsolt igazgató. A tűzoltó ezredes hangoztatta, hogy 2023 a műszaki mentések éve volt. Az időjárás változások: árvízek, viharok, szupercellák, hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadék adott rengeteg munkát a tűzoltóknak. Hozzátette: sokat segített, hogy a települések vezetői gyorsan reagáltak az eseményekre és megkezdték a védekezést a katasztrófavédők érkezéséig. A beavatkozásnak köszönhetően sokkal kevesebb kár keletkezett. 

Az ülés további napirendi pontként tárgyalta még a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség beszámolóját. A vármegyében működő civil szervezetek helyzetéről tartott tájékoztatót az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület elnöke. De téma volt a Megyei Idősügyi Tanács működésének megújítása, valamint a falugondnoki és tanyagondnoki képzés tapasztalatai is.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!