Ugrás a tartalomra

"Az idei esztendő a magyar öttusa éve volt"

MTI
Utoljára módosítva
2024. augusztus 13. kedd 17:05
A MÖSZ első embere a keddi budapesti sajtótájékoztatón így minősítette az idei esztendőt, kiemelve a legnagyobb sikereket, Gulyás Michellét és Guzi Blankáét.
Guzi Blanka a sajtótájékoztatón / Fotók: Juhász Ákos

Balogh Gábor, a magyar sportági szövetség (MÖSZ) elnöke szerint az idei év a magyar öttusa éve volt. Mindenek előtt kiemelte Gulyás Michelle a párizsi nyári játékok vasárnapi zárónapján aratott egyéni győzelmét, amely a párizsi magyar ötkarikás csapat 6. elsőségét, a honi öttusa históriájában pedig a 10. olimpiai aranyérmet jelentette - írta híradásában az MTI. 

A versenyzőként olimpiai ezüstérmes MÖSZ-elnök méltatta Guzi Blanka teljesítményét is, aki a döntőben a 17. helyről indulva a kombinált számban jelentősen előre lépett. Végül negyedikként ért célba a történelmi színhelyen, a Versailles-i kastélyparkban rendezett viadalon - emelték ki. 

Kijutott a dicséretből a francia fővárosban helyt állt, bár idei diadalaitól, így a világbajnoki első és második helyezéstől elmaradt Bőhm Csabának és Szép Balázsnak is. Előbbi a 13., utóbbi a 10. lett az olimpia férfiversenyében.

Az olimpiát értékelte a magyar öttusasport Budapesten

"Kimondható, hogy a magyar öttusasport soha ilyen eredményes évet nem tudhat a magáénak, mint a 2024-es" - jelentette ki a sportvezető, majd a párizsi szereplést részletezve kitért rá, hogy Gulyás Michelle méltóképpen "zárta le a sportág százhúsz éves lovas múltját, miután Párizsban búcsúzott végleg a lovaglás, melynek helyét a jövőben akadályverseny veszi át. Már csak ezért sem döntheti meg immár senki Gulyás világcsúcsát, amellyel az olimpiai aranyat kiérdemelte, az 1461 pont örök rekord marad" - tette hozzá.

Az elnök egyszersmind hangsúlyozta, hogy az élet nem áll meg, s a szövetség kidolgozott szakmai koncepcióval vág neki az új sportág felépítésének, s már szeptembertől megkezdik az átállást a lovaglás örökébe lépő akadálysportra.

Juhász Ákos képgalériája

Gulyás Michelle, az öttusa tízedik magyar olimpiai bajnoka rövid értékelésében kiemelte, hogy még nem tudatosult benne teljesen az ötkarikás siker, és nemcsak magára, hanem az egész csapatra büszke. Megemlítette, hogy tudatosan és igen alaposan készült a párizsi megméretésre, videós segítséget is igénybe vett, hogy minél többet tudjon meg ellenfeleiről, és pszichológus is segítette tanácsaival.

Guzi Blanka úgy fogalmazott, hogy jó szájízzel tudott hazajönni Párizsból. Érem nélkül maradt ugyan, de így is sokat nyert az olimpián, és nincs hiányérzete. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy négy év múlva, Los Angelesből azért olimpiai éremmel szeretne visszatérni Magyarországra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!