Ugrás a tartalomra

Bíró Tibor: a CineFest évről évre folyamatosan bővül és fejlődik

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 25. péntek 09:32
Az idei CineFestre több mint 24 ezren látogattak ki, a miskolci nemzetközi filmfesztivál megmozgatja a kultúrakedvelő magyar közönséget. Bíró Tibor fesztiváligazgató értékelte az eddigi eredményeket, és már most elárulta a jövő évi fesztivál időpontját.

Az elmúlt évekkel összehasonlítva hogyan változott az érdeklődés a CINE-MIS programjai iránt?
A Miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál, valamint az egyéb mozis programjaink iránt is jelentősen növekedett az érdeklődés – tudatta Bíró Tibor fesztiváligazgató. – Fontos eredménye az évnek a Miskolc Filmklub elindítása, amivel tovább bővíthetjük a művészfilmeket kedvelők közönségét. Az egyes tematikus programjaink mindig nagy sikerrel zártak. 2019-ben ilyen alkalom volt például a Frankofón Filmnapok, a Vertigo Filmnapok, a Mozinet Filmnapok, az Európai Panoráma, a Magyar Filmsikerek Sorozata és a Művészet Templomai ismeretterjesztő dokumentumfilm sorozat is. Ezekkel az eseményekkel sikerült elérni a miskolci és a megyei filmkedvelőket is.

Milyen eredményekkel zárt az idei CineFest?
Az idei CineFestre több mint 24 ezren látogattak ki. Az esemény ismét megmozdította a szakmát: több mint 100 akkreditált filmes alkotó jött el, tartottunk egy nemzetközi konferenciát és számos egyéb kapcsolódó programot is. Több mint 80 film magyarországi premierje volt a fesztiválon, és fontos eredménynek tartom azt is, hogy széleskörű médiafigyelmet, 500-nál is több sajtómegjelenést generált az esemény.

Bíró Tibor fesztiváligazgató: „az eddig elért szakmai színvonalat mindenképp szeretnénk megőrizni". Fotó: Végh Csaba

Milyen események mozgatják meg a megyén kívül élőket?
Ezek a premierek országosan is megmozgatják a kultúrakedvelő magyar közönséget, és a környező megyékből, Budapestről, valamint a Dunántúlról is jönnek vendégeink. Az is vonzó számukra, hogy a CineFesten magukkal az alkotókkal is beszélgethetnek, hiszen a fesztiválra a nemzetközi filmművészet legkiemelkedőbb alkotói érkeznek, akik Életműdíjat vagy az „Európai Mozi Nagykövete” díjat itt veszik át, és lehetőség nyílik a velük való találkozásra vagy az általuk tartott mesterkurzusokon való részvételre is.

Beszélhetünk-e növekvő kulturális turizmusról Miskolc esetében?
A filmfesztivál tekintetében mindenképpen, hiszen a fesztiválra érkező külföldi alkotók többsége még soha nem járt országunkban. De ahogy említettem, belföldről is sokszor csoportosan jönnek Miskolcra az érdeklődők, akik ilyenkor rendszerint egy vagy több éjszakát is itt töltenek.

Hogyan segítették a nemrég a Művészetek Házában megvalósult fejlesztések a filmekhez köthető programok iránti érdeklődés felkeltését?
A nézőtér kényelmi szintje jelentősen emelkedett (új székek, padlóburkolat, függönyök az Uránia és a Béke teremben), a termek felszereltsége minden szempontból kielégíti a nézők igényeit.

Milyen célokat tűztek ki a 2020-as évre?
A CineFest évről évre folyamatosan bővül és fejlődik. Az eddig elért szakmai színvonalat mindenképp szeretnénk megőrizni, a filmszakma elismert hazai és külföldi képviselőit jövőre is szeretnénk kitüntetni, emellett bővítjük a kapcsolódó szakmai programokat is. Már most véssék be a naptárba, hogy a következő fesztivál időpontja 2020. szeptember 11-19. lesz!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!