Ugrás a tartalomra

Kis púpos született az állatkertben

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 24. szerda 13:30
Három év után újra cuki tevecsikónak örülhetnek a látogatók, amely már egy hónapos.
A kis teve anyukájával / Fotók: Miskolci Állatkert

A Miskolci Állatkert látogatóinak az elmúlt években nélkülözniük kellett a tevecsikókat látogatásuk során. Éppen ezért három évvel ezelőtt abból a célból érkezett a náluk élő kancákhoz a Berlini Állatparkból a Daidan nevet viselő fiatal tevecsődör, hogy újra szaporulatnak örülhessünk. Az ifjú csődör mára már felnőtt állattá növekedett, amelynek eredményeképpen egy hónappal ezelőtt megszületett a tevecsapatunk legújabb tagja. A kis csődörcsikó anyja, Kobi már tapasztalt anya, így problémamentesen neveli csikóját - tette közzé honlapján a Miskolci Állatkert. 

A kétpúpú tevék vemhességi ideje mintegy 13 hónapig tart, ezt követően általában egy csikó születik. Születését követően néhány órával már lábra áll, és követi anyját. Hosszú vemhességi idejükből következően többnyire csak minden második évben hoznak világra utódot. Mivel a tevék púpjaikban zsírt tárolnak, ezért – bár a púpjaik már születésükkor is láthatóak – néhány hétre szükségük van, mire az zsírral feltöltődik - tudatták. 

A tevecsikók már születésük után felállnak

A tevéket a „sivatag hajóinak” is nevezik, hiszen mind a mai napig elterjedtek, mint a sivatagon való átkelés nélkülözhetetlen közlekedési és teherhordó állatai. Kisebb állománya még ma is megtalálható vadon Belső-Ázsiában, de ez az állomány ma már veszélyeztetettnek minősül. Háziállatként és állatkertekben tartott egyedeinek száma azonban a becslések szerint akár 2,5 millió is lehet - hívták fel a figyelmet. 

Az állatkertben jelenleg az egyhónapos tevecsikóval együtt összesen 5 tevével lehet találkozni: Kobival és Daidannal, a csikó szüleivel, valamint további két kancával, Líviával és Évikével - sorolták. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!