Ugrás a tartalomra

Miskolci Ötletmaraton: Nincs olyan, hogy rossz ötlet!

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. április 20. szerda 13:22
Mivel új, szokatlan formátummal dolgozik a Miskolci Ötletmaraton, sok kérdés merült fel az állampolgárok részéről, ezekre akartak válaszokat adni a szervezők keddi tájékoztató beszélgetésükön. Többen arról érdeklődtek, hogy milyen ötletekkel lehet jelentkezni, vagy hogyan lehet csapattagként részt venni az eseményen.

A Miskolci Ötletmaraton – Fesztivál és verseny 48 órában nevű rendezvény egy újabb lehetőség a miskolciak számára, hogy kifejtsék véleményüket és konkrét ötleteket fogalmazzanak meg arra, mitől lehetne élhetőbb hely a város.

A társadalmi hackathon mint módszer adja a formátum alapját és ez a technológiai világból eredő elképzelés már önmagában szokatlan sokak számára, hát még ennek a szociális témákra adaptált változata.

Tájékoztató beszélgetés a Miskolci Ötletmaratonról a Városháza Részvételi Irodájában; Fotók: Horváth Csongor

Április elején lépett az ötletmaraton szervezése a nyilvános szakaszba. Az eltelt idő alatt több visszajelzést is kaptak már a szervezők és az volt az egyik fő tapasztalatuk, hogy a miskolciak aktívak, szívesen csatlakoznának a programhoz, azonban több kérdésük merült fel.

Ezért szervezte meg a Dialóg Egyesület, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, az Északi Horizont Alapítvány, a Részvételi Pontok Hálózata és Miskolc önkormányzata a keddi tájékoztató fórumot. Kezdésként Molnár Aranka, a Miskolci Ötletmaraton szakmai koordinátora a formátumról beszélt.

Molnár Aranka, szakmai koordinátor

Ahogy oldódott a hangulat, úgy jöttek a kérdések, és a tájékoztató átalakult beszélgetéssé. Aranka elmondta, hogy akik részt vettek a programon, többségükben még nem regisztráltak a május 6. és 8. közötti ötletmaratonra. Előtte „egyszerűen információt, biztatást és bátorítást akartak – megérteni, hogy mi is ez az egész” – mint fogalmazott a szakmai koordinátor.

Több ötletkezdeményt is behoztak az állampolgárok, például környezettudatos közösségi felelősségvállalás és a legendás kisavasi amfiteátrum közösségi térként történő újrahasznosítása is felmerült.

„Annyira nem része a kultúránknak, hogy megkérdeznek minket, hogy fontos a véleményünk és hogy mi is tehetünk a saját ügyünkért, hogy az embereknek szokatlan ez az elképzelés” – folytatta Molnár Aranka.

Hozzátette, az ötletmaratonnak nem az a célja, hogy elkészüljön egy lista állampolgári bejelentések alapján, amit majd megkap az önkormányzat vagy valamiféle intézkedő szervezet és mindent valóra vált róla. „Ez egy olyan módszer, ami a megvalósításban azokra az emberekre épít, akik kitalálták az ötletet. Az emberek cselekvése a lényeg” – mint fogalmazott a szakmai koordinátor.

A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy az ötletgyűjtő fázis, amit május 1-ig kitoltak a szervezők nem arról szól, hogy problémalistát kell összeállítani a Miskolci Ötletmaratonra. Konkrét ötleteket, vagy legalábbis ötletkezdeményeket valami olyasmire vonatkozóan, amitől élhetőbb hely lesz Miskolc.

Magán a rendezvényen ezeket az ötleteket dolgozzák ki a résztvevők mentorok segítségével, a legelejéről elindulva. Olyan tényezőket is figyelembe vesznek majd, hogy az miként lesz megvalósítható anyagilag, hogyan illeszkedik a lehető legtöbb ember igényeihez, vagy éppen fenntartható legyen a végeredmény. Ezután az emberek – az önkormányzat támogatása mellett – csatlakozhatnak a megvalósításhoz.

„Én azt javaslom, hogy legyenek bátran a miskolciak, vállalják a véleményüket a nyilvánosság előtt, mert abból mindig jó dolgok sülnek ki. Nincsen olyan, hogy rossz ötlet!” – zárta Molnár Aranka a beszélgetést.

A Miskolci Ötletmaraton – Fesztivál és verseny 48 órában nevű rendezvényt május 6. és 8 között valósítják meg. Ötletekkel vagy azokat a rendezvényen kidolgozó csapattagnak május 1-ig lehet jelentkezni. További információkat a program Facebook-oldalán és honlapján találhatnak az érdeklődők.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!