Ugrás a tartalomra

Választási földrajz: nem szabad megbontani a közösségeket

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. január 28. vasárnap 14:07
Kettővel kevesebb képviselővel áll majd fel a városi közgyűlés októberben – erről számolt be Kilátó című műsorunkban Miskolc jegyzője.

Ignácz Dávid a Miskolc Televízió közéleti magazinjának e heti adásában elsőként arról beszélt, miért kellett 19-ről 18-ra csökkenteni Miskolc önkormányzati körzeteinek számát. A jegyző emlékeztetett: oly’ mértékben megcsappant a település lakosságának – s így szavazópolgárainak – száma a 2019-es vokshoz képest, hogy egy kerületet a törvény alapján meg kellett szüntetniük. Ezt lekövetve nyolcról hét fősre csökken a kompenzációs lista is.



A hivatal vezetője kitért – a cikksorozatunk korábbi részében már taglalt – arányossági elvre is, aminek értelmében a szavazásra jogosultak létszámbeli eltérését nem ritkán a 15 százalék feletti, vagyis a törvénysértő mértékről kellett visszanyesniük a kerületek egymáshoz vetített viszonylatában. Egészen eltérő demográfiai folyamatok játszódtak le ugyanis egy-egy körzet esetében az elmúlt esztendőkben.

Elsőre átment

Névlegesen a jelenleg Nagy Ákos (Fidesz) által vezetett 11-es számú körzetet „számolják fel”, ami voltaképp annyit jelent, hogy a szomszédos kerületek között felosztják a többi közt a Vasgyár, a belváros és Miskolctapolca egyes szegleteit is magába foglaló, szociológiailag meglehetősen eklektikus zónát.

Ignácz Dávid jegyző a tavaly november végén felálló Helyi Választási Bizottság előtt ismerteti az új körzethatárokat | Fotó: Juhász Ákos

A fentiekben ecsetelteken felül is szóltak érvek amellett, hogy markánsan újrarajzolják az eddigi struktúrát. Ignácz Dávid felidézte: a városháza az új térképek kidolgozása előtt kikérte a lakosság véleményét – a helyiek javaslatainak döntő hányadát a jogszabályi környezetnek megfelelően be is illesztették.

Eszerint a legtöbben a történelmi városrészek egyben maradását szorgalmazták – vagyis azt, hogy adott övezet lehetőleg egy képviselő alá tartozzon, s számolják fel azokat az elhatárolásokat, amik egy-egy paneltömb lépcsőházait akár három felé is szakítják. A jegyző kiemelte: az új körzetekkel szemben nem érkezett panasz, senki sem élt jogorvoslattal.

Összefügg, egyben marad

A lapunknak a témában hétről hétre nyilatkozó Bódi Mátyás szerint Miskolc morfológiája kicsit sem teszi egyszerűvé a határrajzolást: nagyon töredezett a város szerkezete, sok kis önálló városrészünk van, néhányuk önálló település is volt egykor. A Választási földrajz miskolci kötődésű szerkesztője úgy ítéli, érdekközösségekről lévén szó éppen ezért nem szabadna ezeket az egységeket választókerületi határokkal megbontani.

Juhász Ákos tavaly decemberi felvétele

– Martinkertváros és Szirma organikus szempontból egy választókerülethez tartozna, ugyanakkor a két városrészt tartalmazó kerület lakossága túl nagy volna, így súlyosan sérülne az arányossági elv, aminek eredményeképp sokkal kevesebbet érne egy itt lakó miskolci szavazata. Emiatt Martinkertvárost ketté kellett vágni, ami még így is előrelépés, hiszen eddig háromfelé volt szeletelve – mutatott rá szakértőnk.

A választás kitűzését követően a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatja majd a polgárokat. Habár a házszámra pontos kerületi felosztás már jelenleg is elérhető a miskolc.hu-n, mindarról a Miskolci Naplóban és a minap.hu-n a tavasz folyamán részletesebben is tájékozódhatnak majd olvasóink.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!