Ugrás a tartalomra

A három alpolgármester: mindenki Miskolcért

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. május 23. csütörtök 18:04
A pártpolitika helyett a várospolitikát választotta Varga Andrea Klára csapata. Az eddig elvégzett munka tükrében beszéltek a következő ciklus terveiről.
Fotók: Mocsári László

A Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület (Függetlenek SZIVE) csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott: a jelenlegi három alpolgármester együtt szeretné folytatni a megkezdett úton. A múlt és a jövő metszetében beszéltek kézzel fogható eredményekről és konkrét tervekről. Varga Andrea Klára, az egyesület polgármesterjelöltje az elmúlt öt év kapcsolatépítését, várostervezési és - fejlesztési munkáját egy diófához hasonlítja, amit nem magunknak, hanem az unokáink számára ültetünk. 
 
- 2019-ben negatív gazdasági mutatókkal vettük át Miskolc irányítását. Hittünk abban, hogy jó gazdaként dolgozva, a képviselőtestület tagjaival közösen teszünk majd városunkért. Azonban két év a járvány kezelésével telt. Általános alpolgármesterként minden területen tapasztalatot szereztem. 2021-től, Szopkó Tibor és Badány Lajos kinevezése után szakterületekre osztottuk a teendőket, így folytattuk a munkát: az energiaválság kezelésében már hárman vettünk részt polgármester úr oldalán. Az említett időszakokban óriási kihívás volt már a város működőképességének megőrzése is. Megtanultunk válságot kezelni, szakmai folyamatokat irányítani. Így sikerült – a nehézségek ellenére – Miskolcot a parkoló pályáról egy élhetőbb, szerethetőbb irányba mozgatni – véli Varga Andrea Klára.

Mindhárom alpolgármester úgy döntött, együtt haladnak tovább, méghozzá Veres Pál egykori jelölőszervezetének, a Függetlenek Szívének támogatásával.

- Én polgármesterjelöltként, Szopkó Tibor és Badány Lajos pedig képviselőjelöltként dolgozunk azon, hogy pártok felett álló, szakmai és alázatos munkával szolgáljuk tovább a városunkat.

A kijelölt irányokat megtartjuk, a hibákból tanultunk és kijavítjuk őket, Miskolc polgáraival építjük tovább a várost, számítva azokra a szakemberekre, akikkel eddig együtt dolgoztunk

– mondta a Függetlenek SZIVE polgármesterjelöltje.

Badány Lajos kifejtette, az alpolgármesterek az elmúlt években pártpolitika helyett várospolitikát folytattak.

- Sokszor kellett ellenszélben dolgoznunk, de nem adtuk fel, jó úton haladunk egy innovatív, fiatalos város kiépítésének irányába, amely perspektíva lehet minden korosztály számára – fogalmazott.

Szopkó Tibor szerint kifejezetten funkcionális várostérségi irányba sikerült eltolni a fejlesztési politikát.

- Ez annyit jelent, hogy

a város jelenlegi határain túlra is kiterjesszük a fejlesztési elképzeléseinket. Szerencsére az új szakminisztérium felismerte, hogy a nagyvárosoknak ebbe az irányba kell elmozdulniuk.

Fotó: Juhász Ákos

Az alpolgármester kiemelte az előző ciklus gazdaságpolitikai eredményeit is.

- Miskolc ipari parkjai beteltek, méghozzá olyan vállalatokkal, amelyek magasabb hozzáadott értékkel és a korábbi nívóhoz képest magasabb termelékenységgel jelentek meg a városban. Szakmai kifejezéssel Msikolc jelenleg a térség egyik legforróbb befektetési célpontja – jelentette ki Szopkó Tibor, hozzátéve, az önkormányzat gazdaságosabban működik, mint eddig bármikor. A városvezető szerint mindez bizonyítja, hogy folytatni kell a megkezdett utat.

Ezt követően mindhárom alpolgármester részletesen kifejtette, milyen fejlesztések valósultak meg az utóbbi öt évben az általuk képviselt területeken.

Varga Andrea Klára, humán területért és klímavédelemért, egészségügyi, kulturális és szociális intézmények működéséért felelős alpolgármester:
 

  • A köznevelési rendszer átszervezése

  • A Miskolci Integrált Óvodai Intézmény létrehozása

  • A kulturális területek stabil, kiszámítható működtetése a covid és az energiaválság ellenére is (az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színház, a 125 éves Herman Ottó Múzeum és a 60 éeves Miskolci Szimfonikus Zenekar is az ország élvonalában van, ahogy a Cinefest és az egyéb városi fesztiválok is

  • A civilekkel közösen, a polgárok javaslatait figyelembe véve megszületett Miskolc Város Részvételi Koncepciója

  • Elindult a részvételi költségvetés

  • Miskolc sikeresen pályázott az EU 100 Klímasemleges város missziójába

  • Megvalósult a városban két, közvetlenül az EU által biztosított projekt – ezekre nem a város kasszájából költöttek

  • Miskolc pozícionálta magát a progresszív, haladó önkormányzatok között

Badány Lajos városüzemeltetésért felelős alpolgármester: 


Szopkó Tibor fejlesztésekért és turizmusért felelős alpolgármester:

  • A TOP Plusz program több mint százötven projektelemének megvalósítása (Többek között elkészült az Avasi kilátó, utak, kerékpárutak létesültek, óvodák és orvosi rendelők újultak meg, emellett számos olyan projekt ért célba, amik az itt élők mindennapjait szolgálják)

  • Elindult a következő, 2027-ig tartó programozási ciklus, közel 32 milliárd forintnyi forrás elköltésére kerestek fenntartható és emberközeli módokat (Többek között Szinva Zöld Folyosó, a városrészi központok fejlesztése, az Északi tehermentesítőt érintő fejlesztések)

  • Beteltek az ipari parkok Miskocon

  • 87 százalékkal növekedett Miskolc egy főre eső adóerő képessége

Varga Andrea Klára a sajtótájékoztató zárásaként levonta a tanulságot az elhangzottakból.

- Hiszem, hogy jó csapat vagyunk együtt, és jó munkát végeztünk, de sok dolgunk van még.

Az úton végig kell menni. Ha most csapatot cserélünk, azzal újra a rajtvonalra sodorjuk Miskolcot: a tapasztalat nélküli vezetőknek meg kellene tanulniuk a közigazgatás bonyolult rendszerében kiigazodni. Miskolcnak ezekre most nincs ideje

– zárta gondolatait a Függetlenek SZIVE polgármesterjelöltje.
 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!