Ugrás a tartalomra

Juharfák váltják a nyárfákat a Tátra és Torontáli utcákon

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. október 29. péntek 14:22
Száz darab oszlopos juharfa ültetésével kezdődött meg a még tavasszal kivágott nyárfák pótlása a Tátra és Torontáli utcákon péntek délelőtt.
Fotó: Mocsári László

- Az ültetést többhónapos előkészület előzte meg – ismertette a terület önkormányzati képviselője, Bazin Levente, aki hozzátette: a közmű- és talajvizsgálatok előtt rosszabb ültetési viszonyokra számítottak, azonban így is tekintettel kellett lenniük a közműtérképekre és az infrastrukturális körülményekre. 

Bazin Levente arra kéri a lakosokat, amennyiben valaki rongálja a facsemetéket, azt mihamarabb jelezzék a rendészetnek.

- Sokkal inkább a minőségi, mintsem a mennyiségi szempontokat helyeztük előtérbe a mostani fatelepítés során – hangsúlyozta. 

Egy februári szélvihar kényszerítette ki azt a kora tavaszi felmérést, amelynek nyomán a kockázatos mértékben elkorhadt törzsű nyárfák kivágása mellett döntöttek a szakemberek. Végül nagyjából félszáz fának kellett búcsút inteniük a lakóknak - ezek pótlását kezdték meg pénteken. 

- Olyan fajjal szerettük volna pótolni az egykori fasort, aminek a habitusa hasonló a jegenyenyáréhoz – ecsetelte Czifrusz Natália főkertész. - Végül a lakosok szavazatai alapján az oszlopos juharra esett a választás – tette hozzá. 

A legidősebb nyárfák közel nyolcvan évesek voltak a Tátra és a Torontáli utcákon – emlékeztetett Czifrusz Natália.

A képviselőtől és a főkertésztől megtudtuk: igyekeznek valamennyi példányt a lakóövezeten belül – akár a két utca közé is – elültetni, az esetlegesen fennmaradókat pedig az Andrássy és Szarkahegy utcákon plántálnák.

Az önkormányzat a száz oszlopos juhar megvásárlását a Mercedes-Benz Miskolc Kft., a Sporttal és Hittel a Hátrányok Ellen Alapítvány, valamint az MGL Creative Kft. felajánlásainak köszönhetően valósította meg, akik képviselői az eseményen is jelen voltak. 

Néhány nyárfa törzsét a kivágások során meghagyták, azok ugyanis „rovarhotel” gyanánt funkcionálnak.

Becslések szerint a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai az ültetéssel jövő hét elejéig végeznek. A munka azonban ezt követően sem áll meg: az elkövetkezendő három évben intenzív öntözésre és gondozásra szorulnak a csemeték, hogy aztán a korábban megszokott utcaképhez hasonlót láthassunk viszont. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!