Ugrás a tartalomra

A komolyzene lesz a fókuszban, de kitekintenek a könnyedebb műfajok felé is

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 13. szerda 15:54
A Miskolci Egyetem tavaszi fesztiválján idén az eddigieknél jóval több, huszonhárom hangversenyt rendeznek. A programsorozat időtartamban is hosszabb lesz a korábbiaknál. 
Fotók: Juhász Ákos

Március 26. és június 6. között több mint húsz hangversenyt és előadást rendeznek a Miskolci Egyetem III. Tavaszi fesztiválja részeként az intézmény campusán, a Zenepalotában, az Edelényi Kastélyszigeten, a Borsodi tájházban, a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában és a Művészetek Házában, egy koncert pedig kiköltözik majd az Erzsébet térre a programsorozat utolsó napjaiban. 

- A tavaszi fesztivál kiváló alkalom arra, hogy a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának diákjai megmutathassák tudásukat a közönségnek. Szólistaként és együttesben is szerepelnek majd. Továbbá kamarazenekarok és énekkarok is színesítik az elősorban komolyzenei előadások palettáját – ismertette Papp Sándor, a zeneművészeti kar dékánja a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán, a Zenepalotában. Hozzátette: lehetőséget biztosítanak a fesztiválon fiatal tehetségeknek, egyebek mellett egy 10 éves cseh és egy 14 éves lengyel zongoraművész palánta ad koncertet majd, akik már most művészi szinten játszanak a hangszeren.
 
- A programsorozatban részt vesz a Magyar Rádió Gyermekkórusa, illetve a Cantemus Gyermekkórus is. Továbbá határon túlról, Európa több országából is érkeznek neves zenészek. A június hatodikai zárókoncerten, az egyetemen a Miskolci Szimfonikus Zenekarral közös koncertet adnak a zeneművészeti kar legkiválóbb hallgatói, mint szólisták – emelte ki a dékán.

A klarinét szakon tanuló Bitter Bettina is fellépője lesz az eseménynek, aki úgy fogalmazott: nagyon megtisztelő és méltó zárása, úgymond megkoronázása a tanulmányainak ez a koncert, miután már túl lesz a diplomakoncerten. 
- A fellépésen a tanszak több hallgatója is szereplési lehetőséget kap. Ami még különlegesebbé teszi az alkalmat, hogy Bartal László vezényli majd a hangversenyt, akivel régóta együtt dolgozunk - hangsúlyozta Bitter Bettina.  

Az Egyetemi Tavaszi Fesztivál programjainak nagy része ingyenes, vagy jelképes összegért látogatható. A részletes műsort, helyszíneket és időpontokat az egyetem honlapján találnak az érdeklődők. 

További hírek

Olvasnivaló