Ugrás a tartalomra

Miskolc levegőminőségéről 5. - Miskolc levegőminősége az ezredforduló után

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 13. kedd 09:12
Előző cikkünkben 2004-ig adtunk áttekintést Miskolc levegőminőségéről. Most bemutatjuk, mi történt Miskolc levegőjével 2004 és 2019 között.

A nehézipari termelés visszaesésével megszűntek a nagy légszennyezőforrások, a kohászat, és 2010-től a cementgyártás is. Lezárták a halna hatalmas porzó felületét és a Nádasréti hulladéklerakót is. A fűtésben a szén kiszorult a tüzelőanyagok közül, helyét döntően a földgáz vette át.

Ezek a változások megmutatkoztak a város levegőminőségében is: valamennyi légszennyező anyag éves átlagkoncentrációja egészségügyi határérték alá csökkent az elmúlt 15 évben, és jelenleg is csökkenő, stagnáló trendek figyelhetők meg. A kén-dioxid koncentrációja egyötöde, a szén-monoxid pedig egyharmada a határértéknek. A nitrogén-oxidok éves átlagkoncentrációja kb. felére csökkent az utóbbi 10 évben, de a PM10 éves átlagok is kedvezően alakulnak. Az órás-, napos határértékek túllépése a nitrogén-dioxid, ózon és PM10 szennyezőknél fordul elő, de az is egyre kisebb mértékben.

Feltehetjük a kérdést, akkor miért halljuk telente többször is, hogy a város levegőminősége rossz, egészségtelen?

Mert annak ellenére, hogy az éves átlagok kedvezően alakulnak, rövidebb időszakokra egészségügyi határértéket meghaladó szennyezettség alakul ki a városban. Ez jellemzően téli időszakban, kedvezőtlen meteorológiai körülmények között fordul elő. Ilyenkor minden légszennyező anyag koncentrációja megemelkedik, de általában csak a szállópor (PM10) szennyezettség lépi át a határértéket. Évente 40-50 ilyen magas szennyezettségű nap van Miskolcon, de szerencsére, mint az ábrán látható, ez is csökkenő tendenciát mutat: 2020. évben már csak 3 nappal haladta meg a határértékben engedélyezett 35 napot.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a szállópor (PM10) tekintetében a lakossági szennyezés meghatározó: elsősorban a fűtés, másodsorban a közlekedés. Tehát túlnyomó részt a város, az emberek saját kibocsátása eredményezi a szennyezettséget. Így a levegőminőség javításának lehetősége is a városlakók kezében van: megfelelő tüzelőanyag használata, kevésbé légszennyező fűtési technikák alkalmazása, kültéri égetések mellőzése, a közösségi közlekedés és a kerékpározás előnyben részesítése, kevésbé szennyező gépjárművek használata. Ebben igyekszik segítséget nyújtani a HungAIRy LIFE IPprojekt és a miskolci Ökomenedzser Iroda.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. Célja a levegőminőség javítása 10 magyarországi városban, így Miskolcon is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!