Ugrás a tartalomra

Müller Cecília: indokolt lehet a jelenlegi korlátozások fenntartása

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. január 06. szerda 16:48
Az országos tisztifőorvos erről az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre beszélt. 

Szerdától feloldották a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló polgári légi járművek leszállási tilalmát Magyarországon - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdán a operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján.

Kiss Róbert alezredes elmondta, "a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányrendelet értelmében Magyarország nemzetközi légi kikötői szerdától ismét fogadhatnak az Egyesült Királyságból induló személyforgalmi - egyaránt menetrend szerinti és nem menetrend szerinti - polgári légi járműveket".
    
- A leszállási tilalom a beutazási korlátozásokat nem érinti, így az Egyesült Királyság területéről Magyarországra személyforgalomban érkező magyarok a jogszabály által előírt karanténkötelezettség alapján, a járványügyi hatóság egyedi közigazgatási döntése nélkül is automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek - tette hozzá.

    
Müller Cecília országos tisztifőorvos szokás szerint a legfontosabb napi adatokat ismertette majd att hangsúlyozta, hogy a leggyakoribb alapbetegségek köre a fertőzöttek és a járványban elhunytak között nem változik: általában szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések és anyagcsere-betegségek szerepelnek alapbetegségként.

Kijelentette, "örvendetes, hogy sokan kívánnak élni az oltakozás lehetőségével", majd emlékeztetett, hogy városi kórházak is beléptek a korábban kialakított 25 hivatalos oltópont közé. "A kórházak egyelőre csak a saját intézményeik dolgozóit oltják, de tervezik a bővítést, és később a háziorvosokat is bevonhatják az oltóprogramba" - tette hozzá.

Adatokat is sorolt: eddig 21 ezer főt oltottak be Magyarországon, és több mint 78 ezer fő beoltására elegendő oltóanyag érkezett hazánkba.

- Az oltási terv második körében a szociális otthonok dolgozói és a bentlakók kerülhetnek sorra, már elindult ezen csoport tagjainál is az igényfelmérés. Nekik nem kell majd oltópontra menniük, hanem az intézményekbe küldenek ki mobil oltócsoportokat. Először a nagyobb létszámú otthonok kerülnek sorra, és így haladnak majd a szakemberek a kisebb létszámúak felé - jelentette ki a tisztifőorvos, aki hozzátette, számítanak az ápolók és az intézményi orvosok segítségére.

A tisztifőorvos a tájékoztató végén kérdésre válaszolva elmondta, bár még nincs döntés arról, meghosszabbítják-e január 11. utánra is a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat, de 

Müller Cecília szerint indokolt a védelmi intézkedések fenntartása a jövőben is, hiszen a környező országokban ismét jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma.

További hírek

Olvasnivaló