Ugrás a tartalomra

Szuperhőst teremteni a békénél sem nehezebb

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. augusztus 29. hétfő 17:47
Menekült ukrán gyerekek építettek világítós papírrobotot („superhero”-t) az Ógyár téren hétfő délután a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, a LEGO Csoport és a LEGO Foundation jóvoltából. 
Fotók: Mocsári László 

Mint ismert: március elején a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, továbbá számos egyházi és civil szereplő bevonásával alakult összefogás jegyében tavasz óta rengeteg ukrajnai menekült édesanya, nagymama és gyermek fordult már meg a miskolci Károly Hotelben, akiknek mindennapjaiért a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete felelt és felel. 

A hazai humanitárius szervezet a háború kitörése óta mindemellett folyamatosan indít segélyszállítmányokat háború sújtotta szomszédunkhoz. Ám korántsem érik be ennyivel – mint arról a nyár folyamán mi is beszámoltunk: júniusban a miskolci cserkészekkel szerveztek bejárást az MVK Zrt. telephelyére a háború elől városunkba menekült ukránoknak, majd júliusban a Gárdonyi Géza Művelődési Ház udvarán táborozott mintegy tizenöt Ukrajnából érkezett gyermek.

A Peace Builders programnak a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének központja ad otthont. A szervezet Ógyár téri telephelyén hétfőn kreativitásukat fejleszthették, fizikai ismereteiket bővíthették a lurkók. – A mai is egy olyan alkalom, amikor próbálunk olyan szabadidős tevékenységeket szervezni támogatók bevonásával, ami kicsit kizökkenti a gyermekeket a mindennapokból – számolt be Grubert Roland. A Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta továbbá: több mint harminc gyerek volt ezúttal jelen szüleivel – hozzátette még: Miskolcon jelenleg kétszáz fő lakhatását látják el, ám számuk folyamatosan változik, hiszen szüntelenül hagyják el az átmeneti szállást, és érkeznek újonnan hozzájuk menekültek.

A Vöröskereszt egyébiránt minden adódó alkalmat megragad, hogy a háború elől megyeszékhelyünkbe kényszerültek támogatására felhívja a figyelmet: ugyancsak a nyár folyamán rendeztek miskolci zenészekkel és közszereplőkkel adakozással egybekötött véradási akciót a Helynekemben.

A nyár végeztével rövidesen új kihívások elé állítja a tanév a gyerekeket. A helyi Vöröskereszt azonban folyamatosan segítséget nyújt számukra az óvodáztatásban és az iskoláztatásban. Több miskolci oktatási intézménnyel is együttműködnek. 

A Skool kezdeményezésére 5 civil szervezet ingyenes programokat szervez az Ukrajnában zajló háború elől menekülő 6000 gyermek számára. Céljuk, hogy a velük töltött idő alatt segítsék feldolgozni, elfeledtetni a gyerekekkel az átélt traumákat, miközben az ország 30 különböző pontján LEGO játszósarkokat alakítanak ki. A Peace Builders program a LEGO Csoport és a LEGO Foundation támogatásával valósul meg. A LEGO Foundation elsősorban a nélkülöző vagy valamilyen krízis által érintett gyerekek számára igyekszik lehetővé tenni a szabad játékhoz és a tanuláshoz való hozzáférést. Az alapítvány sok évtizedes tapasztalattal rendelkezik a Learning through Play, azaz a játékon keresztül történő tanulás módszertanának alkalmazásában. Még márciusban jelentették be, hogy jelentős összeggel, mintegy 16,5 millió dollárral támogatják humanitárius szervezeteken keresztül az ukrajnai háború által sújtott családokat és gyerekeket. Ennek a támogatásnak egy része az Ukrajnával határos országokba irányul helyi civil szervezetekhez, hogy az adott országba menekült gyerekeknek, családoknak nyújtson segítséget.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!