Ugrás a tartalomra

Bulgária felszabadulására emlékeztek

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. március 04. péntek 18:48
A pénteki ünnepségen a bolgár közösség hazájuk felszabadulása mellett megemlékezett a minden évben március 1-jén tartott tavaszköszöntő ünnepükről is.

Fotó: Mocsári László

A bolgár nép török alóli felszabadulására emlékeztek pénteken délután a miskolci Görög Katolikus Általános Iskolában. Azért itt, mert ebben az épületben működött 1929 – 1945. között a Miskolcon élő bolgárok anyanyelvi iskolája és kápolnája.

Az esemény elején, Valcsev Ivanov János a miskolci Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szólt, aki előbb megemlékezett a helyi bolgár közösség veszteségeiről, hiszen idén hárommal kevesebben tudtak együtt ünnepelni ezen a napon. Ezt követően egy perces néma csenddel emlékezett a közösség az Ukrajnában zajló háború civil áldozataira.

Valcsev Ivanov János és Bajcsev-Dancsó Béláné. Fotó: Mocsári László

Majd Bajcsev-Dancsó Béláné elnökhelyettes bolgárul, Valcsev Ivanov János elnök pedig magyarul beszélt Bulgária felszabadításáról.

- Március 3-án Bulgária felszabadulásának 144. évfordulóját ünnepeljük. 1878. március 3-án írták alá Oroszország és az Oszmán Birodalom közötti békeszerződést, amellyel véget ért az 1877-78-as orosz-török háború. 150 éves oszmán uralom után ez a szerződés állította helyre a bolgár állam önállóságát az etnikai területein. 1888 óta ünneplik ezen a napon Bulgária felszabadulását a török rabság alól, ami 1899-ben lett hivatalos ünnep, majd 1991-től Bulgária nemzeti ünnepe lett – mondta Valcsev Ivanov János.

Bajcsev-Dancsó Damján. Fotó: Mocsári László

Ezt követően Bajcsev-Dancsó Damján népük tavaszköszöntő hagyományairól beszélt, Baba Marta napja Bulgáriában március 1-jén tartott tavaszköszöntő ünnep. Ezen a napon martenciát hordanak, melynek piros-fehér színei a tisztaságot és az egészséget jelképezik. Az esemény kulturális programmal zárult.

A programon a város önkormányzatát Ignácz Dávid jegyző képviselte. Fotó: Mocsári László

A hazánkban élő bolgár kisebbség tagjai büszkék arra, hogy Magyarországon, Miskolcon élnek, ám múltjukat nem feledve minden évben megemlékeznek arról a nagy jelentőségű eseményről, melyen hazájuk felszabadult az ötszáz éves megszállás alól.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!