Ugrás a tartalomra

Szirénától volt hangos a Szentpéteri kapu környéke – elözönlötték a rendőrök és a tűzoltók

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. május 24. péntek 15:45
Látványos szakmai- és közlekedési bemutatók, bevetési helyzetek szimulációja, rendőrségi, valamint tűzoltó gépjárművek, fegyverek testközelből – ezt láthatta az, aki részt vett a Kéklámpások napján.
Fotó: Osztie Tibor

A Miskolci Rendvédelmi Technikumban pénteken tartották az eseményt, amely tavaly debütált és sikeresnek bizonyult annyira, hogy idén is megszervezzék. A rendezvényre főként a „kéklámpás” hivatások iránt érdeklődőket várták. 

Az intézmény gyakorló terén, külső és belső helyszínein több tevékenységet is kipróbálhattak a fiatalok. Hiszen volt fegyverzet technikai- és gépjármű technikai bemutató, valamint motoros-, illetve biztonsági öv szimulátor, balesetmegelőzési, továbbá bűnmegelőzési bemutató, kerékpáros és rolleres ügyességi pálya, és egy extra program is: tájékozódás a füstben, légzőkészülékkel füstsátorban. 

A nagy számban megjelent iskolás csoportok és középiskolás diákok rendőrmotoros-, rendőrlovas-, kommandós-, valamint kutyás- bemutatókat láthattak. De volt összehangolt baleseti mentés (rendőr, tűzoltó, mentős). A rendezvény záró akkordjaként pedig tűzoltó habparty a gyermekeknek. 

Társszerveikkel együtt második alkalommal rendezték meg a Kéklámpások napját. A katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, az országos mentőszolgálat, továbbá a terrorelhárítási központ, illetve a polgárőrség, a készenléti rendőrség, valamint az áldozatsegítő központ és a vármegyei bűnmegelőzési tanács munkatársai jelentek meg a rendezvényen – mondta Miskolczi István vármegyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes. 

A programokat igyekeztek úgy összeállítani, hogy minden korosztálynak megfeleljen, de legfőképpen a fiataloknak szerettek volna kedvezni. Hiszen a rendezvény nem titkolt célja, hogy a bemutatók elnyerjék tetszésüket, így néhány év múlva soraikban üdvözölhessék őket – vélekedett. 

Osztie Tibor képgalériája

Amikor a kéklámpások vonulnak, akkor a lakosság abból csak annyit érzékel, hogy valami baj lehet. Azt a tevékenységet, amit a helyszínen végeznek a kollégák, nem láthatják, csak ha elszenvedői az esetnek – hangsúlyozta Macz János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Az ilyen alkalmak azok, ahol kicsit közelebb kerülhetnek az emberekhez, ahol megmutathatják, valójában mivel foglalkoznak, és hogyan végzik a munkájukat. Ez az a nap, amikor „belebújhatnak az egyenruhába”, kipróbálhatják a járműveket, eszközöket mindenki egy kicsit rendőr vagy tűzoltó lehet – jegyezte meg az igazgató.

Stefán József érdekesnek találta a programokat már csak azért is, mert a tanulmányaihoz közel álló szakmákat, tevékenységeket látott egy helyen ezen a rendezvényen – avatott be. A diák a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola rendészeti szakán, közszolgálati technikus képzésen tanul. A rendőrség minden ágazatát izgalmasnak találja, a terrorelhárítást (TEK) és a büntetés-végrehajtást (BV) főképpen. Azonkívül a kutyás bemutató is elnyerte a tetszését – mondta. 

További hírek

Olvasnivaló