Ugrás a tartalomra

Áradnak a megyei folyók, patakok a rengeteg eső miatt

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. január 19. csütörtök 19:36
A Szinva megnőtt vízállását bárki megnézheti városszerte, de árad a Sajó és a Bódva is.

Városszerte megemelkedett a Szinva vízállása - Horváth Csongor és Mocsári László képgalériája

Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de vasárnap este óta folyamatosan esik az eső Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is (és egyébként az ország nagyobb részén így van ez most). A meteorológusok már a múlt hét végén felhívták a figyelmet arra, hogy akár kéthavi csapadékmennyiség is lehullhat a héten, mint ahogyan arra is, hogy megáradhatnak a patakok és a folyók az északi országrészben.

Fotó: Mocsári László

Mindez be is követhetett, a Szinva vízszintje már szerdára jelentősen megnőtt, csütörtökre pedig tovább duzzadt: az amúgy békésen csörgedező patakban jelenleg sebesen halad a Sajó felé a haragos, sáros vízfolyam. A meder ugyan még nincs tele, de folyamatosan telítődik, a Szinva teraszon és a II. János Pál pápa téren már az alsó teraszok kövét nyaldossa a víz.

A lillafüredi vízesésnek viszont kifejezetten jót tett a rengeteg eső, hiszen a megáradt Szinva miatt csodálatos látványt nyújt a lezúduló nagy víztömeg. „Manapság a kevés csapadék miatt, ritkán lehet hazánk legnagyobb vízesését így látni” – jegyzi meg a Horváth Csongor fotóriporterünk által üzemeltetett Lillafüred Online. Csongor képeket is mellékelt ehhez a minap.hu-nak, íme:

Fotók: Horváth Csongor

Fotóriportereink egyébként csütörtökön bejárták a várost és több képet is készítettek az áradó Szinváról. Ezekből készült galériánkat cikkünk elején láthatják.

Újabb csapadékzóna érkezik

A patakok, folyók tehát áradnak, ezt megerősítette érdeklődésünkre az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság is. Mint írják, az elmúlt huszonnégy órában több csapadékzóna is áthaladt a vízgyűjtőink fölött. Területi átlagban a külföldi és a hazai vízgyűjtőkön is 15-20 milliméter csapadék hullott eső formájában. Ennek a mennyiségnek több mint a felét, 9-12 milliméter közötti értékeket az utóbbi tizenkét órában mértek.

- Pénteken dél felől egy újabb csapadékzóna érkezik, amelyből ekkor már főképp Erdélyben és Kárpátalján várható eső, havas eső, a hegyekben hó – jegyzik meg.

A térség folyóin és vízfolyásain folytatódott a lehullott csapadékból képződött árhullámok levonulása.

Fotó: Horváth Csongor

Árad a Sajó és a Bódva is

A Sajó határszelvényében Sajópüspökinél az éjszaka folyamán 332 centiméteres vízállással tetőzött a folyó. „Ma reggelig tizennégy centiméter apadás tapasztalható. Az apadás üteme a reggeli órákra csökkent” – jegyzik meg.

A folyó további szakaszain áradó vízállások jellemzőek. Sajószentpéter térségében tegnap délután meghaladták az elsőfokú készültségi szintet (I. fok 250 centiméter) a vízállások. Az eddig kialakult árhullámból a szelvényben a tetőzés ma napközben várható - írták.

A tegnapi nap, de főleg az éjszakai órákban lehullott csapadék hatására ismételt áradások tapasztalható a folyó külföldi vízgyűjtőinek állomásain. Főként a Sajó és a Rima alsó szelvényeiben látható áradás.

Az apadás csökkenése, illetve mérsékelt áradás kialakulása várható a határszelvényben is.

Az MVIZIG szerintz a Bódva határszelvényében Hídvégardónál szerdán az esti órákban (20-22 h között) 228 centiméteres vízállással tetőzött a vízfolyás. Ma reggelig 15 centiméter apadás tapasztalható.

A Bódva középső és alsó szakaszán a vízállások áradása tapasztalható. Szendrő térségében ma reggel 194 centiméteres vízállást mértek. A szelvényben tovább áradás várható, a szombati napra várható 200 centimétert mérsékelten meghaladó tetőzéssel.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!