Ugrás a tartalomra

Az Amerikában is sikeres blues zenész koncertezik Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 31. csütörtök 12:04
A Little G Weevil művésznéven alkotó énekes-gitáros november 16-án, 19 órától koncertezik a Görömbölyi Művelődési Házban.

A Budapesten született zenész itthon Szűcs Gábor néven muzsikált, 2004 szeptemberében költözött az USA-ba, ahol a kezdeti nehézségek után komoly karriert épített, a blues közösségben számtalan díjjal jutalmazták a kint töltött tizenöt éve alatt.

Little G nemrég döntött úgy, hogy hazatelepül. Eddig is koncertezett Magyarországon és Európában, de a tengerentúli élete ezt kevésszer tette lehetővé. Miskolcon utoljára a Diósgyőri vár tövében megrendezett, 2014-es eseményen lépett föl, abban az évben, amikor megkapta az „Év zenésze” díjat a HANOSZ-tól.

Amerikában pár év után jöttek a lehetőségek, Gábor 2005-ben elkészítette első stúdiófelvételeit Memphisben, 2007-ben egy kinti kiadóval szerződött, a következő évben már meg is jelent egy albuma – még magánkiadásban –, majd ezt egy USA, Kanada, Európa turnékör követte. 2011-es második lemezével (The Teaser) már világszerte jó kritikákat és eredményeket ért el.

A nagy áttörés 2013 januárjában jött, amikor is Little G megnyerte a világ legjelentősebb blues tehetségkutató versenyét Memphisben, az International Blues Challenge-et. A mai napig ő az egyetlen európai zenész, aki ezen a versenyen nyerni tudott, ráadásul több kategóriában is! A többnapos rendezvényen tizenhét országból indultak versenyzők, akik több mint kétszázan voltak. A díjátadó gálát az Orpheum Theater-ben rendezték meg. Ezt követően nem sokkal Gábort amerikai blues-zenei díjra jelölték, mint az „Év akusztikus előadója”. A Moving című albuma Blues Blast Music Awards jelölést kapott, mint az „Év legjobb akusztikus albuma”, de az angol Mojo magazin is a világ három legjobb blues lemeze közé sorolta abban az évben. A befektetett munka kezdett megtérülni, páratlan egy ilyen blues karrier, pláne egy fehér bőrű európaitól. A magyar közönség leginkább az X-Faktor tehetségkutató mentoraként ismerheti a zenészt, ugyanis 2014 őszétől, az ötödik évad zsűritagja volt.

Az utóbbi évek is sikeresek voltak, 2016-ban a Three Chords Too Many, 2017-ben pedig a Something Poppin' című lemezt is Independent Blues Award-ra jelölték az USA-ban, utóbbit Fonogram-díjra is Magyarországon! Legutóbbi albuma, Back in Alabama címmel, 2018 végén jelent meg. Miskolcra egy ritkán látható formációjával érkezik, ez a Little G Weevil Acoustic Band.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!