Ugrás a tartalomra

Egybefüggő parkolóvá vált az ország

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. június 17. szerda 19:08
Mivel nem kell most fizetni érte, sokan ott és úgy parkolnak, ahogyan nem szégyellnek.

Április eleje óta ingyenes a parkolás az egész országban, azóta azt, hogy hol lehet parkolni, sokan meglehetősen szabadon értelmezik. A pokol azonban csak a kijárási korlátozások végét követően szabadult el úgy Miskolcon, mint az egész országban.

Ha nagyon finoman akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk: megváltozott a parkolási kultúra. Ha durvábban, akkor pedig akár úgy is fogalmazhatunk: az autóval közlekedők egy része egyszerűen elszemtelenedett.

Az, hogy a földfelszíni parkolóhelyek szinte egész nap tele vannak, mára már majdnem megszokottá vált, mint ahogyan az is: a parkolóházakban, mélygarázsokban akár táncolni is lehetne – persze csak akkor, ha már engedélyezték volna a nagyrendezvényeket, zárt térben.

Csak példaképpen mutatunk néhány gyöngyszemet:

parkolas
A Szent István tér mögötti biciklis nyomvonaltól korábban csak a nagyobb rendezvények alkalmával búcsúzhattak el a kerékpárosok. Ma már esély sincs, hogy használják azt napközben, az autósok kisajátították - Fotó: Végh Csaba
Egy Arany Málna-díjas megoldás a Rákóczi Ferenc utcában. Ő úgy érezte, hogy ez teljesen rendben van, amit az is bizonyít, hogy emberünk egy egész napra így hagyta az autóját a szűk utcában. - Fotó: Tajthy Ákos

 

Személyes kedvencünk viszont ez az autós, aki laza eleganciával parkolt fel a díszburkolatra a Herman Ottó szobra és a múzeum Papszeri kiállítási épülete közé - Fotó: Tajthy Ákos

Bárhol, bármikor

Azt, hogy ma már sokan a parkokat is parkolóknak nézik a Miskolci Önkormányzati Rendészet is látja. Kovács László Csaba igazgató szerint teszik ezt annak ellenére, hogy a rendészek folyamatosan ellenőriznek, és amennyiben szükséges, bírságolnak is.

- Az elmúlt időszakhoz képest lényegesen több a szabálysértés. Úgy érezzük, hogy sok autós azt gondolja, az ingyenes parkolás azt is jelenti, hogy a szabálysértési bírságokat is meg lehet úszni, ezért oda parkolnak, ahová nem szégyellnek – kezdte.

A rendészeti igazgató szerint fokozott a probléma a belváros parkolóiban és közterületein, a Zsarnai piac környékén, ahol a zöld területeket is parkolónak nézik, de a város számtalan pontján hasonló a helyzet. Kovács László Csaba szerint sok a lakossági bejelentés is a szabálytalanságokkal kapcsolatban.

Rend lesz a Szent István tér mögött

- Az egyik legproblémásabb terület a Szent István tér mögötti parkoló, ahol sokan állnak meg a kerékpáros nyomvonalon. Most viszont még  a megszokottnál is többen szabálytalankodnak itt.  Az elmúlt két esztendőben többször is tettünk javaslatot az önkormányzat felé a forgalmi rend megváltoztatására. A kerékpárnyomvonalon most is megállni tilos tábla tiltja a parkolást. Javaslatunkat várhatóan támogatja a polgármesteri hivatal, így remélhetőleg jövő hétre már egy új forgalmi rend lesz felfestve, ami támogatja a kerékpárosokat és forgalomtól elzárt területekkel és táblával. Sőt, némileg a parkolóhelyek száma is emelkedik majd, így elmondható: az új forgalmi rend kicsit mindenkinek ad majd valamit – hangsúlyozta.

Kovács László Csaba kiemelte, a rendészek számos esetben szabtak ki bírságot. „Az összegeket nem kollégánk találja ki, hiszen minden szabálysértés esetén pontosan, előre meg van határozva a bírság összeg, ami pontosan ugyanolyan mértékű Miskolcon, mint Göncruszkán vagy éppen Budapesten”.

- A KRESZ szabálysértések tekintetében minden bevétel az államkincstáré, tehát a népszerű legenda nem igaz: ebből az összegből sem az önkormányzat, sem a rendészet, sem pedig a rendész nem kap egy fillért sem – tette hozzá az igazgató. A szabályszegések esetén viszont már közigazgatási bírságot szabnak ki, ezek már a települési önkormányzatokat illetik.

Sokak mellett a rendészeti vezető is úgy számol: a parkolási anomáliák nagyobb része várhatóan megszűnik július 1-je után, akkortól ugyanis ismét kell majd fizetni a földfelszíni parkolásért ott, ahol korábban is kellett.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!