Ugrás a tartalomra

Elfogyott a patikákban az egyik legismertebb szorongáscsökkentő gyógyszer

telex.hu
Utoljára módosítva
2022. december 20. kedd 13:47
Hetek óta hiány van az egyik ismert szorongáscsökkentő gyógyszerből a hazai patikákban. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapja szerint átmenetileg valóban nem szerezhető be az ismert márka, de ugyanezzel a hatóanyaggal elérhető egy másik készítmény.

A hiányra egy olvasó hívta fel a Telex figyelmét, aki több patikában is próbált a gyógyszerhez jutni, de sehol nem tudtak adni neki. Mint írta, a gyógyszertárakban nem tudták megmondani, mikor lesz újra a készítményből.

Az ismert vényköteles gyógyszer (amelynek nevét a reklámtörvény miatt nem írhatjuk le) hatóanyaga a klonazepám, amely görcsgátló, nyugtató, izomlazító és szorongásoldó hatású. Elsősorban szorongásos állapotok és ezekhez kapcsolódó tünetek, pánikbetegség, illetve epilepszia kezelésére használják, utóbbi esetben csecsemőknél és gyermekeknél is. Vannak, akiknek tartósan vagy életük végéig kell szedniük a gyógyszert, és ha nem jutnak hozzá, az a görcsök visszatérését vagy megvonási tüneteket válthat ki. (Egy másik közismert szorongáscsökkentő gyógyszercsoport hatóanyaga az alprazolam, ezekből nincs hiány a patikákban.)

A Telex több budapesti és vidéki patikában érdeklődött, hogy van-e a készítményből. A legtöbb helyen azt mondták, hogy nincs, az egész országban hiánycikk. Egyedül egy kisebb budapesti patikában válaszolták azt, hogy náluk még van négy dobozzal. Egy helyen semmilyen felvilágosítást nem akartak adni, mondván hogy „vannak visszaélések ezzel a szerrel”. Arra vonatkozóan sem tudtak pontos felvilágosítást adni, hogy mikorra szűnhet meg a hiány. Egy patika vezetője a portál kérdésére azt mondta: őt úgy tájékoztatták, hogy karácsony után a jövő év elején érkezhetnek újabb készletek.

A hiányt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapja is jelzi. Itt az olvasható, hogy a készítmény 0,5 mg-os és 2 mg-os változata sem érhető el. A hiány kezdetét november 11-től datálják és az elvileg december 15-ig tartott. A hiányt „adminisztratív okokkal” indokolják. Ennek jelentését a Telex gyógyszertári forrása sem tudta konkretizálni, mivel velük sem szokták közölni, hogy pontosan mi miatt nem kapják meg az igényelt gyógyszert a nagykereskedőktől.

A gyógyszert rendszeresen szedő betegeknek az OGYÉI nyilvántartása szerint azonban elérhető egy másik klonazapám tartalmú készítmény 0,5 mg-os és 2 mg-os kiszerelésben is. Ezek nem számítanak hiánycikknek.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!